Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Контрол на кръвното налягане през летните месеци

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Кръвното налягане не е постоянна величина и може да варира с различни стойности, в зависимост от определени обстоятелства.

Причините за колебанията в нивата на кръвното налягане могат да са най-разнообразни,  но летните горещини са един от често срещаните фактори за повишаването му.

Хипертониците, които контролират състоянието си чрез медикаменти, трябва да са особено внимателни през топлите месеци, тъй като високите температури могат да повлияят негативно на здравето им.

Горещините имат и друг ефект, а  именно да понижават кръвното налягане. Причината е, че през лятото кръвоносните съдове се разширяват, а зимата се стесняват, което покачва горната и долната граница на кръвното. Спадането на стойностите му при по-високи температури се дължи и на обезводняването и загубата на сол по време на потене.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да контролирате кръвното налягане през лятото:

 

Пийте често вода

Хидратацията е съществена част от контрола на кръвното налягане. В топлите месеци е много опасно, ако организмът се обезводни. Пийте често вода и не допускайте да се дехидратирате. Ограничете газираните и много сладки напитки, тъй като те ускоряват процеса на обезводняване.

 

Ограничете месото

През летните месеци се опитайте да намалите консумацията на месо, ако редовно присъства в менюто ви. Ако ви е трудно да го ограничите, то поне избирайте сухи розови и бели меса, които да не внасят допълнителни наситени мазнини и холестерол в кръвоносната ви система.

 

Наблегнете на храни, които регулират кръвното

Такъв тип храни са боровинките, кисело мляко, пъпеш, банани, киви. Ако страдате от хипертония, консумацията на боровинки ще ви се отрази положително, тъй като богатият на антиоксиданти плод спомага за понижаването на кръвното налягане. Добавете боровинки и ягоди към вашето дневно меню.

Според изследване на Американската сърдечна асоциация жените, които са консумирали 5 или повече порции кисело мляко на седмица са намалили риска от развитие на хипертония в сравнение с жени, които почти не консумират  мляко. Затова е добре да включите и кисело мляко към режима на хранене.

Другата храна, която има свойство по естествен начин да регулира кръвното налягане е кивито. Според Американската сърдечна асоциация, ако консумирате по 3 плода на ден, ще държите високото кръвно далеч от вас.

 

Внимавайте с алкохола

Една от любимите напитки през лятото на мнозина е студената бира. Но имайте предвид, че от нея се повишава кръвното налягане, така че консумирайте с внимание.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.