Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Първият преглед при зъболекар – какво трябва да знаем

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Има различни мнения кога е подходящото време за първия преглед на детето при зъболекар, но най-често експертите в областта считат, че след появата на първите зъбчета е редно да се посети детски специалист по орално здраве. Той ще прецени какво е състоянието на зъбките, дали има някакви отклонения от нормата, което е малко вероятно, но все пак е добре да се провери.

Ще ви запознаем с няколко основни неща, които трябва да знаете и да направите, за да мине първият преглед възможно най-леко и без стрес за детето. Така вие си гарантирате, че и бъдещите посещения при стоматолога ще протекат по подобен начин.

 

При този първи преглед е много важно да подготвите себе си и детето, за да избегнете стресови моменти, които да се отразят негативно на мъничето.

  • Като за начало опитайте да уговорите сутрешен час за преглед, тъй като сутрин децата са по-свежи, отпочинали и в добро настроение.
  • Ако детето е по-голямо от 1 годинка, подгответе го за това какво го очаква. Обяснете му какво представлява прегледа при зъболекаря, какво ще прави той и защо. Така ще е много по-лесно за детето да понесе прегледа и да преодолее притеснението си.
  • Предварително обсъдете със стоматолога, ако имате някакви притеснения или съмнения относно зъбния статус на детето. Предупредете доктора, ако мъничето е по-стеснително и срамежливо, за да бъде подготвен и да е възможно най-внимателен при прегледа. Повечето зъболекари, които специализират детска стоматология са много деликатни, имат внимателно поведение и умеят да предразположат децата. Но все пак, не всички специалисти са така премерени, затова потърсете лекар, който отговаря на вашите изисквания.
  • Запазете спокойствие преди и по време на прегледа. Много често децата попиват от притеснението на родителите си и самите те се изнервят, без дори да има причина. Опитайте се да се държите естествено, небрежно и леко, без да натоварвате детето с излишни предупреждения как да се държи в кабинета.
  • Препоръчва се първият преглед да се направи около 12-месечна възраст или в рамките на 6 месеца след появата на първото зъбче. Имайте предвид, че млечните зъби се развалят по-бързо и затова е необходимо да спазвате стриктна орална хигиена и да го водите редовно на профилактични прегледи. Ако изчаквате да се появи болка или някакво възпаление в устната кухина това всъщност може да доведе до усложнения и болезнени моменти за мъничето, затова не отлагайте посещенията при стоматолог.

 

 

Какво представлява първият преглед?

 

 

Най-често, ако детето е спокойно, прегледът продължава около 20-30 минути. Зъболекарят запознава хлапето с инструментите и му обяснява внимателно какво ще правят. В зависимост от възрастта му, денталният специалист ще прегледа зъбите, челюстта, захапката, венците, развитието на тъканите в устната кухина. Ако се наложи, е възможно зъбите на детето да бъдат нежно почистени за по-щателен преглед.

Зъболекарят вероятно ще ви даде насоки и съвети за правилното почистване на зъбите на детето като съществена част от оралната хигиена.

Тъй като някои дечица се плашат от лекари и медицински сестри от съвсем малки, добре е да го подготвите преди прегледа, ако и вашето мъниче изпитва подобни притеснения.

Преди всичко бъдете търпеливи, когато му обяснявате и разказвате за прегледа. Може да прочетете книжка за посещението при зъболекаря и да окуражите детето като организирате ролева игра "на зъболекар". Може да използвате някоя плюшена играчка или кукла, която "отива" на стоматолог.

Използвайте позитивен начин на изразяване. Не заплашвайте детето, че ако прекалява със сладките храни, ще ходи на зъболекар. Напротив, акцентирайте, че ако се ходи редовно на зъболекар, зъбките му ще са здрави, бели, силни. Не навлизайте в прекалено много детайли и подробности за самия преглед, за да не го объркате.

Подгответе се за прегледа с любимите му играчки. За комфорт и спокойствие на детето бъдете подготвени с няколко от неговите предпочитани играчки, които да са на разположение, ако има необходимост от тях.

Планирайте подарък за първия преглед. Един от начините на поощрите детето и да го предразположите за посещението е като му обещаете приятна изненада след края на прегледа. Може да е дребна играчка, разходка до любимата му площадка или някакво друго позитивно преживяване, което да го стимулира да се държи послушно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.