Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Захранване на бебето – какво трябва да знаем?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

През първите месеци след раждането бебето се храни изключително само с кърма или адаптирано мляко, ако това се налага. Но вашето сладко мъниче постепенно расте, става все по-голямо и режимът му на хранене се променя. След този първоначален и много важен период на кърмене идва друг, а именно етапът на захранване на бебето. Той е не по-малко важен, тъй като предстои бебето да се запознае с първите твърди храни в живота си.

 

Според Американската академия по педиатрия захранването на бебето може да започне между 4-ия и 6-ия месец. Голяма част от педиатрите препоръчват захранването да започне около 5 месеца и половина, считайки, че тогава храносмилателната система на детето вече е по-зряла и може да приеме първите по-твърди храни.

 

За да сте сигурни, че бебенцето ви е готово за захранване може да следите и за знаци, които да ви насочат:

 • Вече може да седи и да държи главата си изправена;
 • Проявява интерес, когато вие се храните;
 • Вече може да избутва храна от устата;
 • Изглежда гладно, въпреки че е изяло порцията си мляко;
 • Започват да му никнат зъби.

 

Важно е да помните, че в процеса на захранване не бива да се бърза, затова не притискайте и не пришпорвайте детето, ако виждате, че все още не е готово.

 

В захранването няма строго определени правила, но има предложения, които са се утвърдили с времето като най-подходящи и безопасни решения за първите храни в живота на бебето. Важно е да се консултирате с педиатъра си преди да започнете захранването и да се съобразите с неговите препоръки.

 • Започнете с храни, състоящи се от един продукт, без да добавяте захар или сол. След всяка една нова храна, която въвеждате, изчаквайте 3-4 дни да видите дали бебето няма да прояви реакция като диария, обрив, повръщане. След като сте го захранили с няколко отделни продукта и не е показало реакция, може да ги предлагате и в комбинация.
 • В първите месеци педиатрите препоръчват детето да опитва само безглутенови храни. Така че можете да започнете с: картоф, тиква, морков, грах, пащърнак, зелен боб, а от плодовете: ябълка, банан, пъпеш, круша. Въвеждането на зърнена храна в менюто на бебето най-често става с оризова каша.
 • Предлагайте зеленчуците и плодовете във вид на пюре. Храни, които са внимателно и фино нарязани на малки парченца може да предлагате на детето едва, след като навърши 8-9 месеца и сте сигурни, че може да се справи с по-твърди хапки.
 • Препоръчително е първите каши и пюрета да приготвяте с кърма или мляко за кърмачета.
 • След като сте захранили мъничето с няколко вида зеленчуци и плодове педиатърът ще ви насочи към следващата стъпка – месните пюрета.

 

 

Как да му предложим новата храна?

Първите пъти може да разреждате пюрето или кашата до по-течна консистенция, като предлагате на детето по лъжичка-две на ден, докато свикне с новия вкус.

 

По време на храненията говорете с бебето, обяснявайте му каква е храната, която му предлагате.

 

Окуражете го да опитва и изследва храната. Много често мъничетата се заиграват с храната, докосват я с интерес и я изучават. Не му се карайте, оставете го да прояви любопитство, но се подсигурете, че в продукта няма едри парчета, с които би могло да се задави.

 

Стимулирайте го да използва лъжица. Неусетно вашето мъниче ще става все по-голямо и ще проявява първи признаци на самостоятелност. Един от тях е да държи лъжица и да опитва само да се храни. Окуражавайте го и го поощрявайте да го прави, така ще се затвърди интересът му към храната.

 

Знайте кога е време да спрете. Понякога в желанието ни детето да изяде цялата му отредена порция, ние го притискаме, дори и ясно да виждаме, че вече се е нахранило и не иска повече. Хубаво е да разпознаете времето, когато трябва да спрете да го притискате. Ако то отхвърля храната, плаче и се дърпа, ясно е, че не желае повече да се храни. Не го насилвайте, защото така рискувате да го отблъснете и храненето да стане по-трудно, отколкото сте си представяли.

Имайте предвид, че понякога приемът на нови храни може да причини колики, подуване на коремчето и дори нежелание от негова страна да се храни и да опитва нови вкусове, затова следете за подобни признаци.

Храни, които трябва да избягвате, докато детето не порасне достатъчно поради риск от поява на алергия: мед, прясно краве мляко, ядки.

 

Какво да правите, ако бебето отказва хранене?

Бебетата много често отказват техните първи храни заради непознатата и по-особена за тях пюрирана форма на храната, както и нейната текстура. Ако и на вас ви се случи детето да откаже храната, не го насилвайте и не му се карайте. Опитайте пак след няколко дни. Ако това отхвърляне на храната обаче продължи по-дълго време, добре би било да се консултирате с педиатъра на бебето.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.