Добре дошли в нашия магазин
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Видове магнезий и за какво помагат

 

Магнезият е сред най-ценните минерали, от които се нуждае човешкото тяло. За съжаление, организмът не може да го произвежда сам, поради което се налага да си го набавяме чрез храна или под формата на хранителна добавка.

 

Магнезият е от съществено значение за множество аспекти от здравето ни - за силна костна система, за повече енергия, за противодействие на ефектите от стреса, за подобряване на съня, за регулация на нервната система, за протеинов синтез. Полезният минерал участва в повече от 600 реакции в човешкото тяло и поради тази причина представлява незаменим елемент, чиято функция не бива да се подценява и пренебрегва. Макар да можем да си набавяме магнезий чрез някои храни като зеленолистни зеленчуци, авокадо, ядки, банани, пълнозърнести храни, невинаги това е достатъчно за тялото и е възможно да се стигне до магнезиев дефицит.

 

Кои са най-честите симптоми на липса на магнезий в организма?

 

 • Силно главоболие;
 • Крампи в мускулите;
 • Загуба на апетит;
 • Гадене и влошено храносмилане (диарии или запек);
 • Липса на енергия;
 • Лесна уморяемост;
 • Слабост в крайниците.

 

Това, което много хора вероятно не знаят е, че има няколко вида магнезиеви соли, като всеки от тях помага за различни процеси и състояния. Спектърът на помощ може да бъде огромен: от кожни проблеми и акне до стрес, умора, безсъние, констипация.

 

Един от честите проблеми, свързани с магнезия, който се предлага като хранителна добавка е, че е трудно да изберем от морето видове, които се предлагат. Ако и вие не сте запознати с магнезиевите соли, ще ви представим накратко основните видове и тяхното приложение.

 

 • Магнезиев цитрат. Той спомага за подобряване на функциите на храносмилателната система, като е един от най-лесно усвояемите форми на магнезия.  Този тип магнезий е свързан с лимонената киселина, което позволява да се усвои по-лесно от организма и да има нежен, лаксативен ефект. Има изключително висока бионаличност и бързо се разтваря в стомаха. Спомага за подобряване на метаболизма и намалява чувството на умора в ежедневието. Допринася за нормалното функциониране на мускулите. Едно от качествата на магнезиевия цитрат е, че поддържа здравето на костите и зъбите.

 

 • Магнезиев глицинат или магнезиев бисгицинат. Ако искате да подобрите качеството на съня си, страдате от безсъние или често се будите, подходящ е този вид магнезий.  Той е свързан с аминокиселината глицин, която има успокояващ ефект. Магнезиевият глицинат може да се използва за релаксация, за подобряване на качеството на съня, за облекчаване на ефектите от стреса.

Също заздравява и спомага за укрепване на костната система. Един от положителните му ефекти е, че редуцира симптомите на предменструалния синдром. Използва се и като помощно средство за регулиране на кръвната захар при хора с диабет. Подобно на цитратната форма и тук се наблюдава висока бионаличност, но интересното е, че абсорбцията се осъществява по различен начин и на различно място от останалите магнезиеви соли – в началото на тънкото черво. Това позволява той да се усвоява добре дори и при хора с нарушена абсорбция на магнезий.

 

 • Магнезиев хидроксид. Ако имате киселини и търсите облекчаващо средство магнезиевият оксид е подходящо решение. Този вид магнезий, както и т.нар. магнезиево мляко се използват главно за облекчаване и успокояване на киселините. Магнезиевият хидроксид, както и магнезиевият цитрат имат лаксативен ефект и могат да способстват за подобряване и стимулиране на храносмилателните процеси. Спомага за нормализиране на високото кръвно налягане. Може да има положителен ефект при хронично безсъние, депресивни и мрачни настроения, нервност и тревожност. Освен успокояващото си свойство, магнезиевият хидроксид може да намали пристъпите на мигрена.

 

 • Магнезиев оксид. Тя е неорганична магнезиева сол, която има широко приложение в много хранителни добавки. Тя се характеризира с лоша бионаличност и бавна скорост на абсорбция. На тези ѝ свойства се дължат и по-често срещаните стомашно-чревни странични ефекти.  

 

 • Магнезиев хлорид. Този вид магнезий спомага за успокояване на кожни проблеми и раздразнения. Имайте предвид, че не всички разновидности на магнезия се приемат под формата на таблетка. Магнезиевият хлорид може да се прилага по няколко различни начина, като един от тях е да се абсорбира чрез кожата. Магнезиевото олио представлява магнезиев хлорид примесен с вода. Магнезиевият лосион представлява магнезиев хлорид с база кокосово масло или масло от ший. И двата продукта имат благоприятен ефект при мускулни спазми, крампи, кожни проблеми, раздразнения, екзема, акне. Имат положително въздействие и върху сърдечното здраве.

 

 • Магнезиев аспартат. Той се прилага най-често при магнезиев дефицит, мускулни крампи, стенокардия, ритъмни нарушения.

 

 • Магнезиев карбонат. Той представлява неорганично съединение, получено по химичен път. Може да повлиява добре ставни болки и да намалява калцификацията на коронарните артерии. Има средни стойности на бионаличност и скорост на усвояване.

 

Има и други магнезиеви соли, които не са така често срещани и не се използват в направата на хранителни добавки толкова често.

 

Имайте предвид, че някои навици от ежедневието и начина ни на живот могат да влияят негативно на абсорбирането на магнезия. Прекаляването с кофеинови и газирани напитки, изделия с бяла захар, алкохол могат да намалят абсорбирането и ефекта на магнезия в тялото.

 

Може да разгледате продукти съдържащи магнезий тук.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Лиценз аптека

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.