Добре дошли в нашия магазин
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Куркума - Свойства и ползи

В последните години все по-често се говори за ползите от куркумата, нейните лечебни свойства и как се отразява на здравословното ни състояние. Ако все още не сте успели да се запознаете подробно с благоприятните ефекти на тази подправка, сега е моментът да научите интересни детайли за куркумата и ценните ѝ качества.

 

 • Куркумата съдържа биоактивни съединения, които се отличават с мощни лечебни свойства. Куркумата е подправка, която се използва в Индия от векове не само заради вкусовите си качества, но и заради медицинските си ползи. От сравнително скоро време науката започна да се интересува именно от тези лечебни свойства на куркумата, които се дължат на мощните биактивни съединения в нея. Те се наричат куркуминоиди, а най-важната от тях е куркуминът. Главната активна съставка в куркумата е именно куркуминът, който има мощни противовъзпалителни свойства и се счита за много силен антиоксидант.

 

За жалост обаче, съдържанието на куркумин в куркумата не е много високо, а е около 3%. Затова в повечето изследвания с фокус върху куркумата се използват екстракти основно с концентрация на куркумин в тях. Трябва да имате предвид, че за да използвате полезните качества на куркумина е много трудно да разчитате само на употребата на куркума като подправка, именно заради ниската концентрация на активната съставка в нея. Затова, ако желаете да се уверите в силния ефект на куркумина може да опитате с хранителна добавка, която съдържа големи количества от съединението.

 

 • Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение. Възпалението в нашето тяло е от огромно значение, тъй като то дава възможност на организма да се бори с външните въздействия и има значима роля във възстановителния процес след това. Без възпалението някои патогени като бактериите например много лесно биха превзели тялото ни и биха довели до фатален край. Именно поради тази причина и не само, възпалението в нашето тяло е неговият начин да се пребори с атакуващите го патогени и вируси. И все пак, докато краткотрайните възпаления не представляват голям проблем за тялото, не може да се каже същото за по-дълготрайните възпаления, които дори стават хронични. За тези случаи, а и като опит за превенция е препоръчително да използваме продукти, които засилват имунитета и имат мощни противовъзпалителни свойства. Такова натурално средство е куркуминът, активна съставка в куркумата.

 

 • Куркумата увеличава значително антиоксидантния капацитет в тялото ни. Оксидативният стрес и увреждане се считат за едни от основните механизми, скрити зад остаряването и голяма част от болестите. Известно е, че в него участват свободни радикали, високо реактивни молекули и несдвоени електрони.  Свободните радикали  са склонни да се свързват с важни вещества като мастните киселини, протеините или ДНК. В тази ситуация обаче успешно се намесват антиоксидантите, които имат ефект да защитават тялото от свободните радикали. 

 

Куркуминът е силен антиоксидант, който има способност да неутрализира свободните радикали, благодарение на своята химична структура. Още един силен ефект на тази съставка на куркумата е, че успява да повиши активността на  антиоксидантните ензими в тялото, правейки организма по-добре защитен от свободните радикали.

 

 

 

 

 • Куркуминът е чудесен за сърдечното ни здраве. Известно е, че една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, а и в България също, са сърдечните заболявания. Куркуминът обаче има мощни свойства, които биха могли да  укрепят сърдечното здраве. Една от главните ползи на това вещество, що се отнася до сърдечните заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, която представлява епителна тъкан, покриваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

 

Известно е, че именно ендотелната дисфункция е сред често срещаните причини за сърдечни заболявания. Няколко проучвания в областта предполагат, че куркуминът може да доведе до подобряване на ендотелната функция, укрепвайки сърдечното здраве.

 

 • Помага при отслабване. Наднорменото тегло може да доведе до няколко различни здравословни проблема като хипертония, диабет, сърдечен удар и други. Няколко изследвания са показали, че куркуминът има благоприятен ефект при метаболитни проблеми и би могъл да спомогне за стабилизиране на метаболизма, като по този начин да повлияе положително върху редуцирането на излишна телесна маса.

 

 • Може да подобри състоянието на кожата ни. Благодарение на своите мощни противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни качества, куркумата се счита за подходящо помощно средство при борбата с акнето и остаряването на кожата.

 

Оказва се, че куркумата може да бъде не само прекрасно допълнение към вкусното ни ястие, но и също така да окаже благоприятен ефект върху здравето ни. И все пак, колкото и чудесна да е куркумата, не е препоръчително да я използвате в големи количества или под формата на хранителни добавки, преди да сте се консултирали със специалист относно нейните ефекти, начин на употреба и дозировка.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.