Добре дошли в нашия магазин
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Типове Колаген - Видове и ползи

 

 

Всички знаем и сме чували за колагена, за неговите ползи, но знаете ли, че съществуват цели 28 различни вида колаген, като не всеки от тях е създаден по идентичен начин? Всеки тип колаген действа различно на човешкото тяло и затова колагеновите добавки могат да съдържат няколко вида колаген.

 

Добавките с колаген имат разнообразни цели - антистареещи, укрепващи костната система, заздравителни свойства, както и с цел отслабване. Най-важните видове колаген са 5.

 

Какво всъщност представлява колагенът?

За който и тип колаген да говорим, трябва да се знае, че става дума за важен структурен протеин, който се открива в телата на всички животни и съставлява 25-30% от всички протеини в човешкия организъм. Колагенът изгражда до 70% от кожата и е основен елемент на съединителната тъкан, хрущялите, костите.

Самата дума колаген произлиза от гръцката дума kólla, която означава лепило.

След 25-годишна възраст в нашето тяло започва постепенно да се образува все по-малко колаген и това е съвсем естествен процес. Но вследствие на това е появата на фини линии и бръчки, хлътването на кожата на лицето, отслабване силата на хрущялите и костната система, което се усеща най-вече в коленете.

 

Видове колагенов протеин

Както вече споменахме, типовете колаген са над 20, но ние ще се спрем на основните 5, които се използват най-често в добавките.

 

 

 

Тип 1

Близо 90% от целия колаген в тялото ни е от тип 1. Неговите фибри се намират в кожата, костите, кръвоносните стени, съединителната тъкан и хрущялите. Намира се също така и в тъканта при формиране на белези, затова и резултатите на много проучвания в областта показват, че колаген тип 1 помага в зарастването на рани и спирането на кръвотечения.

Сред другите известни ползи на този вид колаген е неговият принос в противостареещите грижи. Този колаген, както и другите видове, има силен ефект за намаляване на бръчките, забавя тяхната поява, подобрява състоянието на кожата и хидратира.

Най-добрите източници на колаген тип 1 са:

  • Риба;
  • Яйчен белтък;
  • Богати на протеин храни като говеждо месо;
  • Костен бульон.

 

 

Тип 2

Този вид колаген се открива повече в еластичните хрущяли в сравнение с колаген тип 1, и е известен с полезното си действие върху ставите и тяхното здраве.

 

Различни изследвания откриват, че тип 2 има положително въздействие при хора с ревматоиден артрит.

Не е необходимо да чакате да ви заболят ставите, за да започнете прием на добавки с колаген тип 2, а би било добре да вземете превантивни мерки.

Сред богатите източници на този тип колагенов протеин е костният бульон, пилешкото месо и пилешкият протеин.

 

Тип 3

Колаген тип 3 подобрява структурата на мускулите, органите и кръвоносните съдове. Този вид колаген се намира в изобилие в червата. Според някои изследователи колаген тип 3 има полезни свойства за здравето на червата, но все още няма научни доказателства за това.

Съществуват обаче доказателства, че колаген тип 3, както и колаген тип 1, макар в по-малка степен, могат да подобрят физическите ни способности. Това е логично, като се има предвид, че колаген тип 3 най-често се открива в мускулите. 

Набавянето на този вид колаген може да помогне за изграждане на мускулна маса, както и да способства при опити за намаляване на телесното тегло.

Най-добрите източници на този колаген са волските колагенови пептиди, говеждото месо, рибата, костният бульон, колагенът на прах.

 

Тип 4

Този не толкова популярен тип колаген има ползи при пречистването на бъбреците и други органи. Тип 4 се открива в различните слоеве на кожата, най-често в тези около мускулите, органите и мастните клетки.

Тип 4 също така има полезен ефект при зарастване на рани, както и при формирането на ембриона.

Най-добрите източници на колаген тип 4 са яйчен белтък и богати на протеин храни.

 

 

 

Тип 5

Този вид колаген се намира в някои от слоевете на кожата, както и в косата, но най-вече в тъканта на плацентата. Тъй като плацентата е от жизненоважно значение за развитието на плода, тип 5 се счита за изключително ценен и необходим протеин по време на бременност.

Дефицитът на колаген тип 5 се свързва с намалени функции на роговицата, тъй като той се съдържа именно там. Затова за добро зрението не бива да се допуска липсата на колаген в тялото.

Сред най-богатите източници на този вид колаген са колагеновите добавки на прах, както и яйченият белтък.

Трябва да знаете, че всички видове колаген са полезни на човешкото тяло, тъй като работят по различен и уникален начин, подпомагайки редица процеси в организма и подобрявайки функциите на множество органи и системи.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.