Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Митове и истини за новия коронавирус COVID-19

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Новият коронавирус засегна вече и  България, след като през последните дни бяха открити няколко заразени души. За да можем да се предпазим, доколкото е възможно от заразяване с опасния вирус е редно да се запознаем с основните неща, известни за него.

COVID-19 е част от семейството на коронавирусите, който се прехвърли от животни (първоначалният източник на зараза) върху хората, като това се случи в края на 2019-а година в Ухан, Китай. За няколко месеца вирусът успя да зарази хиляди хора в много страни по целия свят, включително и държавите от Европейския съюз, сред които е България.

Това, което е особеното при коронавируса е, че той има по-висока смъртност в сравнение с други заболявания като сезонния грип. Тази особеност превръща COVID-19 в сериозна заплаха за общественото здраве и е важно да подходим внимателно към начините за превенция.  За жалост, в медийното пространство циркулират и много неверни твърдения за вируса, които могат да объркат хората и да ги заблудят относно превенцията на заразната болест. Ще ви запознаем с най-разпространените митове, както и с основните факти за начините за предпазване.

 

Митове

 

Мит: Новият коронавирус е създаден и пуснат доброволно от хора.

Това е невярно твърдение. Вирусите могат да се променят във времето, а появата на нови щамове се случва, когато познат вирус при животни като прасета, прилепи и птици претърпи промени и се прехвърли върху хора. Такъв беше  и пътят на новия коронавирус COVID-19.

 

Мит: Има ваксина. Това твърдение, за жалост, все още не е вярно. Различни международни организации работят към момента за създаване на подобна ваксина, но все още не е известно кога ще бъдат първите тестове, а и за да се достигне до разработка на безопасна и ефективна ваксина ще са необходими доста месеци работа. 

 

Мит: Можете да се предпазите с промивки с физиологичен разтвор, консумация на чесън, употреба на етерични масла. Нито едно от тези натурални средства няма свойства да ви предпази от заразяване с COVID-19.

 

Мит: Маската за лице ще ви предпази от заразяване. Определени модели, направени от специални антибактериални материали биха могли да предпазят здравните работници, които се грижат за заразени пациенти. Но повечето видове маски, особено най-широко разпространените тънки маски не биха ни предпазили на обществени места от вируса, тъй като те не прилягат изцяло на лицето, не го покриват и създават възможност малки инфектирани капки да стигнат до носа, устата или очите, като така проникват в тялото и го заразяват.

Също така, ако хората вече имат вируса по ръцете си и се пипнат по лицето под маската, ще се заразят. Затова при здрави хора носенето на маска не е задължително.

Световната здравна организация обаче съветва хората, които проявяват симптоми като кихане и кашлица, задължително да носят маска, за да не пренасят заразата, както и да са под домашна карантина. Счита се, че инкубационният период е 2-14 дни.

 

Мит: Детската урина убива коронавируса. Тя няма да ви защити и предпази от новия вирус, без значение как я прилагате.

 

 

 

Истини

 

Най-добрият начин за превенция е високата лична хигиена. Това включва често миене на ръцете със сапун и топла вода. За да бъде възможно най-ефективно миенето на ръце е необходимо да се прави с поне 20-секундна продължителност. Този хигиенен навик убива вируса и си остава най-достъпният и евтин начин за превенция.

Важно е, когато миете ръцете, не просто да ги търкате, но и да вплитате пръстите си, така че сапунът да почиства ефективно и местата между пръстите, които понякога забравяме да почистим грижливо.

Ако нямате достъп до течаща топла вода и сапун, използвайте дезинфекциращ гел няколко пъти през деня, независимо дали сте вкъщи или на работа.

 

Трябва да се избягва контакт с болни лица. Това е вярно. Задължително е да избягвате общуване с хора, които кашлят, кихат или са видимо болни. Това е един от начините да се предпазите, като стоите на голямо разстояние и избягвате контакт с болни лица. Нови проучвания относно разпространението на коронавируса показват, че той може да измине разстояние от около 4 метра, а това означава, че смятаната досега дистанция от 1 метър не е достатъчна, за да ни предпази от заразяване.

 

Не бива да пипате лицето си. Това е вярно. Лекари и експерти препоръчват да избягвате, доколкото е възможно, докосването на лицето, особено носа, очите и устата. Така се предава най-лесно вирусът. Когато кихате или кашляте, го правете, покривайки устата и носа с кърпичка, която веднага след това изхвърляте или в ръкава си.

 

Симптомите са сходни на обикновения грип. Типичните признаци на сезонния грип като висока температура, кашлица, хрема, болки в мускулите, отпадналост, умора, повръщане и диария могат да се проявят и при заразяване с коронавирус.

 

Няма специфично лечение за COVID-19. Към момента не се използва по-специфичен начин на лечение на заразените пациенти, а се прибягва до методите, които се прилагат при лечение на инфекции.

 

При съмнение, че може би сте заразени, задължително се свържете с личния си лекар по телефона, като той ще предприеме действия за вашето лечение или ще ви насочи към спешен център.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.