Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Обринах се след употреба на козметичен продукт, какво да правя?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Всички обичаме козметичните продукти. Благодарение на техните свойства ние успяваме да се погрижим за здравето и красотата си, за да постигнем съвършен външен вид. Но понякога е възможно при употребата на козметичен продукт да проявим алергична реакция като обрив и попадайки в такава ситуация, невинаги знаем как да постъпим и да си обясним какво е станало с кожата ни.

 

Какво всъщност се случва?

Макар целта на козметиката е да ни помогне да изглеждаме добре, не е изключено някои нейни съставки да провокират и отключат възпалителна реакция, като най-често това е обрив. Този отговор на имунната ни система е съвсем естествен, тъй като тя е срещнала специфична субстанция (алерген) в съответния продукт и е разпознала в него опасност. Когато това се случи, се появява възпаление или алергична реакция, често възникваща под формата на зачервяване и обрив върху кожата. Не само козметичните продукти (грим) е възможно да отключат такива реакции, но и храна, лекарства, ухапване/полазване от насекоми, полени, латекс, влага.

 

Какво да направя, ако ми се появи обрив след нанасяне на козметичен продукт?

 

Най-важното нещо в такава ситуация е да отмиете продукта, за който смятате, че е провокирал реакцията на тялото ви и да спрете неговата употреба изобщо. В повечето случаи това действие е достатъчно, за да изчезне обривът и кожата да се успокои. Когато раздразнението е леко, то отшумява до няколко часа.

 

Важно е да се отнасяте към раздразнената кожа много внимателно и нежно. Избягвайте да я търкате известно време, докато се успокои обривът, както и се въздържайте да я третирате с парфюмирани продукти, за да не задълбочите възпалението.

 

Ако кожата е суха и нацепена, опитайте се да не се почесвате, за да дадете възможност на кожата да се възстанови.

 

Когато се появи реакция след употреба на даден продукт, тя най-често се третира с антихистаминов препарат, който цели да намали обрива и почервеняването, както и да ограничи подуването на кожата. Прилагането на хидратиращи продукти също се счита за приемливо в такива ситуации, тъй като облекчава сърбежа и възпалението на кожата, особено ако е предизвикано от употреба на грим.

 

Ако реакцията е по-сериозна и имате притеснения за състоянието си, не се колебайте да се свържете с лекар специалист, който да прецени ситуацията ви и да назначи подходящо лечение, ако такова е необходимо.

 

Как да се предпазя от кожни реакции към козметика?

 • Избирайте продукти, които съдържат малко съставки. Това ще намали риска от реакция към някоя от тях.
 • Правете тест на продукта, преди да го използвате. Нанесете съвсем малко количество от него върху вътрешната част на ръката, около гънката на лакътя например и изчакайте около 48 часа, за да проследите дали ще има реакция на кожата. Ако забележите обрив, подуване, раздразнение или сърбеж, не е препоръчително да използвате отново този продукт.
 • Когато се парфюмирате, нанасяйте от аромата върху дрехите, а не върху кожата. Това ще ви помогне да намалите риска от реакция към парфюма.
 • Не използвайте продукти с изтекъл срок на годност, колкото и да ви се струва изкушаващо или да си казвате, че това ще е само за един път.
 • Винаги измивайте внимателно ръцете си преди да използвате козметика или да нанасяте грим върху лицето.
 • Когато използвате нова спирала за мигли не я нанасяйте от корена към върха, а започвайте от средата към върха, за да избегнете потенциална алергична реакция.
 • Не се подлъгвайте под етикета "натурална козметика". Дори в един продукт да са вложени само естествени съставки, това не означава автоматично, че не можете да проявите реакция към някоя от тях.

 

 

Най-често срещаните алергени в козметичните продукти, според Американската агенция за контрол на храните и лекарствата  (FDA) са:

 • латекс;
 • съставки в парфюми като бензилов алкохол (benzyl alcohol), цитрал (citral), лилиал (lilial),  бензилов бензоат (benzyl benzoate) и други;
 • консерванти като метилизотиазолинон (methylisothiazolinone), който се използва както в продукти за лична хигиена, така и за индустриални нужди, формалдехид, бронопол (bronopol) и други;
 • оцветители или химикали в бои и цветни продукти като парафенилендиамин (p-phenylenediamine) и каменовъглен катран  (coal-tar);
 • метали като никел и злато.

 

С помощта на козметичните продукти ние успяваме да се грижим за своята красота, като по този начин повишаваме самочувствието си и изглеждаме привлекателни за хората около нас. Това обаче не бива да ни прави невнимателни в избора ни на продукти, както и в тяхното прилагане в ежедневната ни козметична рутина. Бъдете предпазливи, когато използвате различни продукти, спазвайте добра хигиена и почиствайте внимателно гримовете си, за да можете да се радвате не само на красив външен вид, но и на добро здравословно състояние.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.