Добре дошли в нашия магазин
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Децата и екраните: За и против

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Децата днес живеят в много по-различен свят в сравнение с този, който са живели техните родители, баби и дядовци. И това е съвсем естествено, защото светът се променя, начинът ни на живот също. Съществена част от съвременното ежедневие както на децата, така и на възрастните е употребата на устройства - мобилни телефони, таблети, компютри и „умни“ телевизори.

 

Децата прекарват голяма част от времето си именно пред екраните и това притеснява родителите, защото може да допринесе за различни вреди върху физическото, психическо и емоционално здраве, когато отделеното време е твърде много и прекалено често. Едно от най-големите притеснения на родителите е колко е допустимото време, което детето може да прекарва пред екрана на различни устройства. През 2016-а година Американската педиатрична академия създаде наръчник, в който дава насоки на родителите какви са времевите лимити за престой на децата от различни възрасти. Ето някои от основните им препоръки:

 

Да се избягват екрани при деца, по-малки от 18 месеца. Допустими са само видеочатове с близки роднини, които са възпрепятствани да се срещнат с детето на живо.

 

При деца между 18 и 24 месеца се допускат детски предавания, подходящи за тази крехка възраст.

 

За децата на възраст от 2 до 5 години се препоръчва престой пред екран не повече от 1 час на ден.

 

За деца над 6 години от Американската академия препоръчват да не се прекалява с престоя пред екран, както и родителите да се подсигурят, че използването на устройства не вреди на съня (8-12 часа, в зависимост от възрастта) и физическата активност на детето (поне 1 час на ден).

 

 

В следващите редове ще разгледаме някои от основните предимства, както и възможните вреди от прекомерния престой на децата пред екрана.

 

Ползи

Макар повечето хора да смятат, че екраните само вредят на здравето и увеличават социалната изолация, това не е точно така. Те имат и различни предимства, които не са за пренебрегване:

 • Устройствата са възможно средство за комуникация с приятели и семейство. Макар да не е контакт "очи в очи", все пак е начин за общуване, който не бива да се подценява, тъй като е част от живота на децата и за тях е съвсем естествено да комуникират чрез игри, съобщения и чатове.
 • Приложенията на смартфоните и таблетите, които са с образователна или развлекателна цел биха могли да помогнат на децата да придобият различни навици и умения. Има приложения, които се контролират от родителите и чрез тях се управлява устройството на детето, като се ограничава престоя му пред екрана, напомня му, че е време за хранене или за сън, което спомага за оформяне на здравословни навици.
 • Екраните могат да насърчат ученето. Тъй като съвременните деца използват естествено и с лекота онлайн търсачките, за тях е приятно да търсят информация по различни теми в интернет и така да научават нови и полезни неща, свързани както с учебния материал, така и с техни лични интереси и хобита.

 

Вреди

Направени са множество различни изследвания по темата как се отразява прекомерното стоене на децата пред екрана и до какво може да доведе то. Ето някои от най-честите проблеми, до които може да доведе твърде дългият престой:

 • Проблеми със съня;
 • Понижаване на оценките в училище;
 • Намаляване на времето, прекарано в компанията на семейството и приятелите;
 • Недостатъчна физическа активност;
 • Проблеми в настроението;
 • По-малък брой прочетени книги;
 • Наднормено тегло;
 • По-малко възможности за забавления извън света на интернет;
 • Понижено самочувствие.

 

Да управляваме и напътстваме децата в света на интернет и онлайн забавленията често се оказва много трудна задача и голяма част от родителите сякаш се предават. Но ограничаването на престоя пред различните видове екрани - смартфони, телевизор, компютър, е препоръчително, особено за малки и подрастващи деца, за да се запази тяхното физическо и емоционално здраве. Екраните са част от живота ни и ще продължават да присъстват в него, затова е редно да се приспособим към тях и да изработим система за ограничаване на времето с тях, а не да налагаме тотални забрани.

 

Какви са възможните начини да ограничите и следите поведението на децата, без това да навреди на отношенията ви?

 1. Запознайте се с приложения за родителски контрол. В мрежата има множество безплатни приложения, които дават възможност да следите какво прави детето на мобилния си телефон/таблет, да ограничавате престоя му с таймер, да настройвате часове за сън и почивка, както и да следите какви сайтове посещава, какви игри играе и т.н.
 2. Говорете с детето още от ранна възраст за опасностите и рисковете в интернет пространството. Обсъждайте приятелски какво прави то на устройството, какво му харесва и какво не. Бъдете активни, без да сте прекалено любопитни, а по-скоро подходете с внимание и изслушвайте детето, когато има желание да ви разказва и споделя за онлайн преживяванията си.
 3. Учете децата да сърфират безопасно, да се грижат за своята онлайн поверителност, както и да не споделят паролите си.
 4. Окуражавайте детето си да се занимава с повече активности, които не включват устройства. Спорт, разходки, творчески занимания, слушане на музика - всяко едно "офлайн" хоби ще му е от полза и същевременно ще го отдалечи поне за малко от смартфона и телевизора.
 5. Не забравяйте за голямото значение, което има личният пример. Ако вие не се отделяте от мобилния си телефон, дори по време на вечеря или докато разговаряте с детето, не очаквайте то да има по-различно поведение от вашето. Отделяйте време на вашето семейство и си определете часове, в които никой не сърфира в интернет, а е отдаден на любимото си хоби или семейно занимание. Личният пример и споделените преживявания са най-добрият начин да отдалечите децата от екрана и да прекарате ценно време заедно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.