Добре дошли в нашия магазин
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Правилно ли измерват електронните апарати за кръвно налягане?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

aparati-za-izmervane-na-kravno-naliagane

 

 

През последните години електронните апарати за измерване на кръвното налягане придобиха изключителна популярност и много хора ги използват в ежедневието, за да контролират и следят състоянието си. Особено полезни са за хипертоници, които са на терапия, за да регулират нивата на налягането и имат необходимост от редовно измерване. А хипертонията е най-често срещаното хронично заболяване в България, което означава, че много българи се нуждаят от добър мониторинг на здравословното си състояние. Но не само хора с хронични заболявания се сдобиват с този тип апарати, а и все повече семейства допълват домашната си аптечка, тъй като дигиталният уред позволява на всеки да измери налягането си за броени секунди, без никакво затруднение.

 

Как работят този тип апарати?

 

Електронните устройства измерват вибрациите в артериалната стена, предизвикани от потока кръв, който тече през артерията между систоличното (т.нар.“горна граница“) и диастолично („долна граница“) налягане. Електронният сигнал се появява на дигиталния дисплей и по този начин човек разбира какви са стойностите на артериалното му налягане, дали е в норма или не. Систоличното налягане представлява  стойността на налягането в кръвните съдове, по време на сърдечния ритъм. А налягането в кръвоносните съдове, което се измерва, докато сърцето почива, се казва диастолично налягане.

 

Можем ли да се доверим на тези уреди?

 

В медицинската общност в световен план има различни мнения по отношение на акуратното измерване от електронните устройства. През годините са направени множество изследвания с цел удостоверяване колко верни са измерванията на домашните електронни апарати, но няма категорични изводи. В някои проучвания резултатите показват несигурност в измерените стойности на участниците в експеримента, докато при други изследвания се отбелязва точност и акуратност на измерванията. Липсата на категорични доказателства, че домашните уреди могат да показват и неверни данни, води до извода, че те могат да имат голяма полза и принос в проследяването на нашето състояние. Но е добре да имате предвид, че повечето уреди работят адекватно през първите 2-3 години, след което е препоръчително да проверите при специалист дали апаратът ви е изправен.

 

За да се избегнат потенциални грешки при мониторинга с дигитален уред, има някои важни условия, с които следва да се съобразим:

 1. Преди да пристъпите към измерване е силно препоръчително да сте седнали и да стоите спокойни поне 4-5 минути със свободно отпуснати крака, но не кръстосани. Стъпалата да са опрени на пода, а гърбът да е изправен и опрян на гърба на стол/диван. 
 2. Недейте да пушите, да правите упражнения или да консумирате напитки с кофеин до 20-30 минути преди проверка на кръвното.
 3. Важно е да използвате уред с маншет, който обхваща добре ръката ви. Имайте предвид, че ако ръкавелът ви е малък, това може да доведе до грешки в измерването на стойността на кръвното налягане.
 4. Измервайте кръвното и на двете ръце. Ръката е препоръчително да е поставена на равна повърхност, например върху маса и да е приблизително на нивото на сърцето.
 5. Не говорете и не се движете по време на измерването.
 6. Не използвайте уреда върху дрехи. 
 7. Друг любопитен детайл е, че ако ви се ходи по малка нужда е добре да отидете, преди да пристъпите към измерване на кръвното налягане, тъй като това също може да изкриви данните.
 8. Проверявайте редовно изправността на уреда и сменяйте често батериите му.

 

 

Как да изберем подходящ апарат?

Ако ви предстои да избирате електронен уред за измерване на кръвното, ще ви е полезно да знаете какви са препоръките на Американската сърдечна асоциация. Тя не препоръчва избора на апарати, които се поставят на китката, тъй като счита измерванията в тази зона на ръката за не толкова верни. Ако ще купувате апарат, който ще се използва от деца или бременни жени, е важно да проверите дали е подходящ за тези групи лица.

Помислете дали се нуждаете от някакви допълнителни приложения и екстри, които предлагат някои апарати. Например за хора, които имат бърз сърдечен ритъм (тахикардия) или пък забавена сърдечна честота (брахикардия), би бил подходящ уред, който има детектор за неравномерен сърдечен ритъм, за да ги насочва какво е точното им състояние.

Нашите специалисти са винаги насреща и готови да ви консултират ако имат някакъв въпрос свързан с вашето здравословно състояние и апарата за кръвно, който сте избрали. Може да ни потърсите по имейл, телефон или да ни пишете на нашата фейсбук страница.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.