Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Как да спрем диария?

Как да спрем диария?

Диарията е често срещано състояние, което не само е неприятно, но понякога е болезнено и определено нарушава нормалния ни ритъм на живот. Ако ви се налага да ходите до тоалетна по голяма нужда, повече от 3 пъти на ден, то най-вероятно имате разстройство. А когато изхождането е по-течно, няма съмнение, че балансът в чревната ви система е нарушен. Това състояние определено не е приятно,  причинява дискомфорт и може да провокира болезнени усещания, коремни спазми и отпадналост.

жена стои на тоалетната докато има болезенен стомах

 

Какво причинява диария?

Тя може да се появи поради широк набор от причини и обикновено отшумява в рамките на един до три дни. Но тези няколко дни могат да ни се сторят цяла вечност, когато коремът ни е подут, усещаме спазми и ходим през половин час до тоалетната. Сред главните причинители на разстройство са вирусите и бактериите, които инфектират червата. Също така можем да получим диария и от различни токсини, консумация на храни, дразнещи стомаха, алергии и нетолерантност на организма към дадени храни и напитки, прием на определени лекарства и други.

Разстройството има два вида: остра и хронична диария. Острата е по-често срещана, като обикновено преминава за един-два дни. Понякога може и да е по-дълга, но ако продължи за повече от 3-4 седмици, вече се приема, че е хронична.

Ако има положително нещо, което може да се каже за диарията е, че тя се отличава с краткотрайност и бързо се повлиява от методи за възстановяване на чревния баланс. Това може да се случи с още по-голям и бърз ефект, ако комбинирате няколко средства за ограничаване на диарията. Ето някои от тях, които биха помогнали.

 

Наблегнете на пробиотиците. Дали ще ги приемате под формата на хранителна добавка или ще консумирате продукти, богати на пробиотици, важно е да си ги набавяте всеки ден. Понякога диарията се появява именно в резултат на дисбаланс в чревните бактерии в стомаха. А пробиотиците спомагат да се регулира и възстанови този баланс, осигурявайки високо ниво на добри бактерии. Благодарение на тях може да се нормализира функцията на червата и да се ограничат пристъпите на диария.

 

Увеличете приема на фибри. Разтворимите фибри абсорбират течностите в червата и по този начин можете да ограничите признаците на диария. Наблегнете на храни, богати на фибри като хляб, паста, зърнени закуски, плодове (без цитруси).

жена стои върху тоалетната докато има диария

Опитайте с диетата BRAT (bananas, rice, applesauce, toast). Тази диета е сред най-известните в света и се препоръчва при разстройство. В нея се акцентира на консумацията на т.нар. "затягащи" храни като банани, ориз, ябълково пюре и препечени филийки. Тези храни повлияват благоприятно на червата и абсорбират течностите, като спомагат да се редуцират пристъпите на диария.

 

Хапвайте по-често, но в по-малки количества. Така ще избегнете натоварването на стомаха и отделителната система. Също така е добре да почивате след хранене. Релаксирайте за кратко, като така ще забавите движението на храната към корема и ще редуцирате честотата на движенията на червата.

 

Не забравяйте за водата. Тя е ключов елемент при състояние като диарията, тъй като тогава губим много течности и електролити. Това бързо може да доведе до нежелана и опасна дехидратация на организма, както и други усложнения. Можете да ги предотвратите, ако не забравяте да пиете достатъчно вода. Едни от най-честите признаци на дехидратация, които ще ви насочат, че имате проблем са: малко количество урина, силна жажда, замаяност, объркване. Лесната за запомняне препоръка е да изпивате по една чаша вода след всяко изхождане по време на диарията. Плодовите сокове също са добър вариант, тъй като те са богати на калий и други важни електролити, за които вече казахме, че се губят при разстройство.

 

Променете хранителния си режим. Ако страдате от диария и имате придружаващи я симптоми като отпадналост, коремни спазми, подуване на корема, препоръчително е временно да преминете към диетичен режим, за да върнете баланса в чревната система и да регулирате функциите на стомаха. Хранителният режим при диария ще даде възможност на отделителната ви система да почине и да възстанови нормалните си функции и електролитен баланс.

Електролитите представляват минерали, съдържащи се в тялото като натрий и калий например. Те са изключително ценни вещества за нормалното функциониране на тялото и техният дефицит може да доведе до здравословни проблеми и смущения. При състояния като диария и повръщане тези електролити се изхвърлят от тялото много по-бързо, отколкото ги набавяме и това води до дефицит и електролитен дисбаланс.

 

 

 

Към кои храни да се придържате, за да избегнете повторен пристъп на диария?

 • Бял хляб, за предпочитане е препечен;
 • Кокосова вода;
 • Паста;
 • Обелени картофи;
 • Банани;
 • Яйца;
 • Кисело мляко, не много маслено;
 • Пилешко месо;
 • Безкофеинов чай.

 

Избягвайте тези храни при диария:

 • Млечни продукти;
 • Пържено или пикантно месо;
 • Пълнозърнести храни;
 • Ядки;
 • Варива;
 • Сурови зеленчуци;
 • Царевица;
 • Лук и чесън;
 • Чипс;
 • Сушени плодове;
 • Зеле или броколи;
 • Кафе;
 • Цитрусов сок и алкохолни напитки.

 

Превенция

Ако често ви се случва да изпитвате дискомфорта, причинен от диария, е добре да помислите за няколко промени в начина си на живот, за да предотвратите бъдещи проявления.

 • Подобрете личната си хигиена. Мийте внимателно ръцете си винаги след използване на тоалетната, както и при готвене, ръкостискане, хранене. Поддържането на добра лична хигиена значително намалява рисковете от поява на диария.
 • Съхранявайте правилно храната си. Дръжте хранителните продукти у дома при правилната за тях температура и не консумирайте храни с изтекъл срок на годност. Също така гответе храната си на температура, която е подходяща за тяхното приготвяне.
 • Внимавайте какви храни и напитки консумирате, когато пътувате. Много често се случва да изпитаме дискомфорта на диарията именно, когато сме на почивка. Дали защото сме прекалили с алкохолни напитки или сме консумирали не добре съхранявани храни и напитки, рискът от разстройство е по-голям. За препоръчване е да не пиете чешмяна вода от места, където не сте били досега и не знаете какво е качеството на местната вода. Избягвайте да слагате лед в питието си, защото и той може да е направен от вода със съмнително качество. Когато миете зъбите си, изплаквайте устата с бутилирана вода. Бъдете внимателни, когато опитвате местни храни от улични павилиони и търговци.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.