Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Как се прави антигенен тест и какви видове има?

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Колкото и да ни се иска Covid-19 да е вече в миналото, това съвсем не е така и сме принудени от обстоятелствата да живеем с този вирус, както и да се стараем да се предпазим от него. Един от начините да следим здравословното си състояние и да разберем дали не сме се заразили с коронавируса, обсебил целия свят, са придобилите огромно значение от началото на пандемията маски и тестове за ковид. Друга възможност за превенция и наблюдение на здравето ни са пулсовите оксиметри като част от съвременната медицинска техника. Но в тази статия няма да говорим за тях, а за основните видове тестове за установяване на Covid инфекция.

 

какво съдържа комплекта за бърз антигенен тест

 

Какво представляват бързите антигенни тестове за Ковид-19?

Диагностичните антигенни тестове откриват структурни характеристики на външната страна на вируса, наречени антигени. Тези малки протеини са съставна част на вируса и е възможно да присъстват във взетата проба на пациента. В лабораторни условия бързият антигенен тест се прави с проба от назофарингеалния секрет. Тази проба се осъществява, като се взимат клетки от назофаринкса (носоглътката). Възможно е да се изпита дискомфорт при взимане на пробата, тъй като тя се взима от задната преходна част на носната кухина към гърлото. Предимството на този тип тест е, че резултатът излиза много бързо, в рамките на 30 минути. Имайте предвид, че взимането на пробата е от голямо значение за достоверността на резултата. Независимо дали провеждате теста в лаборатория или в домашни условия, следвайте инструкциите внимателно, за да се проведе теста адекватно и възможно най-достоверно. 

Ако очаквате, че тестът ще ви даде информация дали сте прекарали Ковид-19, това не е правилният тест. За да разберете дали имате антитела, изградени след преболедуване на коронавируса, можете да си направите тест за антитела. Не бива да се бъркат антигенния тест с този за антитела, защото те имат различна цел на изследването.

 

Какви са основните видове антигенни тестове?

Най-често срещаните тестове са два типа: с назофарингеална проба и със слюнчен секрет.

Ковид бърз антигенен тест

Основни стъпки на употреба на антигенен тест с проба от назофаринкса (носоглътка):

Най-разпространеният вид антигенен тест е много опростен и лесен за изпълнение в домашни условия. Той се състои от тест-касета, епруветка с разтвор на реактив, назофаренгиален тампон. За да се направи теста е необходимо да се вземе  проба от носоглътката, включително фарингеални натривки, назални натривки, назофарингеални проби. При някои тестове се позволява или назофарингеална проба или слюнка, но обикновено се препоръчва натривка от носоглътката. Счита се, че пробата от слюнка е с по-ниска чувствителност и резултатът не е толкова категоричен.

След като сте взели пробата, следвайте инструкциите за употреба, като при повечето тестове се изисква да капнете няколко капки от реактива в епруветката, след което да поставите в нея тампона с пробата. Завъртате я няколко пъти, за да се разтвори по-добре. След това пристъпвате към отчитане на резултата, като добавяте няколко капки от епруветката в тест-касетата. След 10-20 минути ще отчетете резултата. При положителен тест ще се появят две червени черти. При отрицателен резултат, ще се оцвети само една червена черта, която е контролната линия, че тестът е валиден.

 

Основни стъпки на употреба при антигенен тест с проба от слюнката:

Препоръчва се преди теста да не сте консумирали храна или напитки, дъвки, тютюневи изделия. Има няколко вида тестове със слюнка, като разликите са основно в консумативите - дали слюнката се събира в контейнер или пликче. Принципът на взимане на пробата е еднакъв при този тип антигенни тестове, а именно, че трябва да се събере достатъчно количество слюнка, което се отделя в съответния съд, след което според инструкциите на производителя част от слюнката се прибавя към реактива, за да се получи резултата от изследването. Предимство на този вид тестове е, че се прави бързо, лесно, щадящо и резултатът излиза в рамките на 15-20 минути. Този вид тестове се прилага най-често при децата поради неинвазивния си характер.

 

Тест тип близалка

Този вид антигенен тест стана популярен в обществото, след като беше дискутиран, че ще бъде използван за тестване на учениците. Той представлява малко по-сложен вариант на тестовете със слюнка. В комплекта най-често се съдържа тестово устройство, което се поставя в устата и чрез него се събира слюнка. Преди да се направи пробата е препоръчително да се изкашляте два пъти. Резултатът от теста става ясен само след 10-15 минути.

 

Важни препоръки преди изследването:

 • Ако го правите в домашни условия, проверете срока на годност на теста.
 • Някои тестове изискват да са на стайна температура поне 30 минути преди употреба, така че го имайте предвид.
 • Ако ви предстои тест с проба от носоглътката, предварително издухайте и почистете носа.
 • Избягвайте замърсяване на пробата. Независимо какъв тест ще си правите, постарайте се повърхността, на която извършвате изследването, да е възможно най-чиста.
 • Преди да извършите теста, измийте хубаво ръцете и ги подсушете.
 • Следвайте стриктно инструкциите на производителя на теста.
 • Когато капвате капки от разтвора в тест индикатора/касетата, не слагайте "за всеки случай" повече от указания брой капки в инструкцията.
 • Следете за резултата от теста в зависимост от инструкцията. Ако изрично е упоменато, че след изтичане на 20 минути резултатът не е валиден, следвайте указанието и проверете за резултата в рамките на посоченото време.

 

Важни принципни препоръки за превенция на здравето в условия на ковид пандемия:

 • Използвайте хранителни добавки, за да засилите своя имунитет.
 • Поддържайте високо ниво на хигиена, което включва и други неща, освен миенето на ръце.
 • Замислете се да включите в ежедневното си меню повече здравословни и диетични храни.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.