Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Коксаки – пъпките, които не са шарка

Коксаки – пъпките, които не са шарка

Чували ли сте за заразата "ръка-крак-уста"? Именно с това име е популярен вирусът коксаки, тъй като симптомите му се проявяват в тези области - по ръцете, краката и в устата. Характерното за вируса е, че засяга предимно малки деца и много често заблуждава родителите, че мъничето им е с шарка заради обрива, който предизвиква. Но това е само измамен признак на коксаки вируса, който иначе няма общо с шарката. При шарката обривът може да се появи навсякъде по тялото, докато при коксаки пъпките са концентрирани само в областта на крайниците и вътре в устата.

 

Синдромът ръка-крак-уста представлява сравнително лек вирус, който заразява основно деца на възраст до 5 години, а доста по-рядко засяга големи деца и възрастни. Сред най-честите му симптоми са ранички в устата и обрив по ръцете и краката, като за основна причина се счита инфекция с коксаки вирус.

 

краче с пъпки коксаки

 

Първите признаци на болестта ръка-крак-уста са:

 • болки в гърлото;
 • висока температура;
 • липса на апетит;
 • болка в мускулите и отпадналост;
 • болезнено преглъщане.

 

Вземете лекарства при болки в гърлото и висока температура от онлайн магазин HomePharma

 

След няколко дни се появяват и ранички в устата – по езика, венците, вътрешната част на бузите, както и обрив по крайниците. При някои деца може да се наблюдават освен мехури и ранички при гънките между пръстите на ръцете и краката. Пъпките представляват червени мехурчета с течност на върха. Любопитното е, че докато при шарката обривът предизвиква неприятен сърбеж, при този вирус пъпките рядко сърбят. Симптомите обикновено са сходни при децата и възрастните, но при бебета и деца под 5 години признаците могат да причинят по-голям дискомфорт.

 

Научете какво да правите ако получите обрив от козметика

ръце с пъпчици от коксаки

 

Как се появява?

 

Счита се, че най-честата причина за появата му е инфекцията с коксаки вирус А16. Болестта се разпространява от човек на човек чрез секрети от носа или гърлото, слюнка, изпражнения.

Ръка-крак-уста е сред най-често срещаните болести в детските ясли, тъй като там се налага честа смяна на пелени и приучаване на децата към гърне, а както добре знаем, малките деца обичат често да пъхат ръчичките в устата, но невинаги ги мият преди това и това може да повиши риска от заразяване. Ето защо този вирус се разпространява много лесно именно в детските градини.

 

Научете какви изследвания са необходимите за детска градина и ясла

 

Как се третира този вирус?

 

Препоръчително е да се консултирате с лекар специалист при поява на дадените симптоми, но малко вероятно е да се наложи прием на силни лекарства. Най-често вирусът преминава в рамките на 7-10 дни. Това, което можете да направите, за да облекчите симптомите е да приемате много течности, най-вече вода. Консумирайте меки храни като кисело мляко и избягвайте горещи и пикантни храни, които могат да влошат състоянието и да причинят допълнителен дискомфорт. Не са препоръчителни за консумация цитрусови плодове и сокове, както и доматен сок, заради високата им киселинност, която може да причини болка в устната кухина.

Ако детето ви се чувства отпаднало и има висока температура, можете да му давате температуропонижаващи лекарства. Грижете се да пие вода, дори и по малко, но често, за да избегнете обезводняване. Оставете пъпките да зараснат от само себе си, не ги пробивайте или стискайте. Ако се наложи, може да ги третирате с подходящ крем, препоръчан от лекар или фармацевт.

 

Прочетете какви трикове да предприемете, за да дадете лекарство на вашето дете

 

Как да ограничим разпространението на вируса?

 

родител помага на дете да си измие ръцете

 

Известно е, че вирусът, популярен като ръка-крак-уста може да се разпространява дори и преди да се появят първите симптоми, но най-вече крие риск от заразяване в първите пет дни от появата на признаците. Затова е препоръчително да ограничите контактите си в първите няколко дни след поява на обрива.

Ето още няколко неща, които можете да имате предвид, за да ограничите разпространяването му:

 • Често измиване на ръцете с топла вода и сапун. Учете децата си от малки да не пропускат миенето на ръцете, да го правят качествено и дълго, поне 30 секунди. Нека ги мият винаги преди хранене и след посещение в тоалетната. Когато не е наличен сапун, нека имат подръка дезинфекциращ гел.
 • Почиствайте редовно най-използваните предмети и повърхности. Добър и полезен навик е честото дезинфекциране на кухненските маси, плотове, столове, дистанционни за телевизори и други устройства, клавиатури и компютърни мишки, детските играчки.
 • Бъдете добрият пример за децата си. Важно е да си напомняме, че децата не се учат толкова от думи и фрази, а от действия. Ето защо нашият пример като родители възпитава много повече от всички книги и мъдри слова, които четем или казваме на децата си. Те гледат и запомнят всичко, което ние правим. Ако виждат, че спазваме добра лична хигиена, много по-лесно ще придобият същите навици като нас, отколкото ако им говорим за тяхното значение от сутрин до вечер.
 • Избягвайте контакта със заразени хора. Ръка-крак-уста е силно заразен вирус и се предава много лесно между децата, а и при възрастните. Старайте се да избягвате срещи с хора, които са заразени с вируса и изчакайте няколко дни, след като оздравеят, преди да се видите с тях, за да сте сигурни, че няма риск за вас.
 • Използвайте кърпичка, когато кихате или подсмърчате, за да не разпространявате бактерии по ръцете си. Изхвърляйте използваните кърпички веднага;
 • Не използвайте една и съща кърпа за лице или ръце с другите членове в семейството;
 • Сменяйте редовно спалното бельо;
 • Не давайте на детето да споделя играчки, дрехи, чаши и прибори в периода на боледуване.

 

Статията е информативна. Съветваме ви да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт преди да предприемете някакви действия, свързани с Вашето здраве.

Ако това, което прочетохте Ви заинтигува, абонирайте се за бюлетина ни. Обещаваме Ви, че ще получавате актуална информация и супер промоциите на онлайн аптека HomePharma. Нюзлетърът ни ще получавате не повече от два пъти месечно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.