Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Коксаки – пъпките, които не са шарка

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Чували ли сте за заразата "ръка-крак-уста"? Именно с това име е популярен вирусът коксаки, тъй като симптомите му се проявяват в тези области - по ръцете, краката и в устата. Характерното за вируса е, че засяга предимно малки деца и много често заблуждава родителите, че мъничето им е с шарка заради обрива, който предизвиква. Но това е само измамен признак на коксаки вируса, който иначе няма общо с шарката. При шарката обривът може да се появи навсякъде по тялото, докато при коксаки пъпките са концентрирани само в областта на крайниците и вътре в устата.

 

Синдромът ръка-крак-уста представлява сравнително лек вирус, който заразява основно деца на възраст до 5 години, а доста по-рядко засяга големи деца и възрастни. Сред най-честите му симптоми са ранички в устата и обрив по ръцете и краката, като за основна причина се счита инфекция с коксаки вирус.

 

краче с пъпки коксаки

 

Първите признаци на болестта ръка-крак-уста са:

 • болки в гърлото;
 • висока температура;
 • липса на апетит;
 • болка в мускулите и отпадналост;
 • болезнено преглъщане.

 

 

 

След няколко дни се появяват и ранички в устата – по езика, венците, вътрешната част на бузите, както и обрив по крайниците. При някои деца може да се наблюдават освен мехури и ранички при гънките между пръстите на ръцете и краката. Пъпките представляват червени мехурчета с течност на върха. Любопитното е, че докато при шарката обривът предизвиква неприятен сърбеж, при този вирус пъпките рядко сърбят. Симптомите обикновено са сходни при децата и възрастните, но при бебета и деца под 5 години признаците могат да причинят по-голям дискомфорт.

 

ръце с пъпчици от коксаки

 

Как се появява?

 

Счита се, че най-честата причина за появата му е инфекцията с коксаки вирус А16. Болестта се разпространява от човек на човек чрез секрети от носа или гърлото, слюнка, изпражнения.

Ръка-крак-уста е сред най-често срещаните болести в детските ясли, тъй като там се налага честа смяна на пелени и приучаване на децата към гърне, а както добре знаем, малките деца обичат често да пъхат ръчичките в устата, но невинаги ги мият преди това и това може да повиши риска от заразяване. Ето защо този вирус се разпространява много лесно именно в детските градини.

 

 

Как се третира този вирус?

 

Препоръчително е да се консултирате с лекар специалист при поява на дадените симптоми, но малко вероятно е да се наложи прием на силни лекарства. Най-често вирусът преминава в рамките на 7-10 дни. Това, което можете да направите, за да облекчите симптомите е да приемате много течности, най-вече вода. Консумирайте меки храни като кисело мляко и избягвайте горещи и пикантни храни, които могат да влошат състоянието и да причинят допълнителен дискомфорт. Не са препоръчителни за консумация цитрусови плодове и сокове, както и доматен сок, заради високата им киселинност, която може да причини болка в устната кухина.

Ако детето ви се чувства отпаднало и има висока температура, можете да му давате температуропонижаващи лекарства. Грижете се да пие вода, дори и по малко, но често, за да избегнете обезводняване. Оставете пъпките да зараснат от само себе си, не ги пробивайте или стискайте. Ако се наложи, може да ги третирате с подходящ крем, препоръчан от лекар или фармацевт.

 

Как да ограничим разпространението на вируса?

 

родител помага на дете да си измие ръцете

 

Известно е, че вирусът, популярен като ръка-крак-уста може да се разпространява дори и преди да се появят първите симптоми, но най-вече крие риск от заразяване в първите пет дни от появата на признаците. Затова е препоръчително да ограничите контактите си в първите няколко дни след поява на обрива.

Ето още няколко неща, които можете да имате предвид, за да ограничите разпространяването му:

 • Често измиване на ръцете с топла вода и сапун. Учете децата си от малки да не пропускат миенето на ръцете, да го правят качествено и дълго, поне 30 секунди. Нека ги мият винаги преди хранене и след посещение в тоалетната. Когато не е наличен сапун, нека имат подръка дезинфекциращ гел.
 • Почиствайте редовно най-използваните предмети и повърхности. Добър и полезен навик е честото дезинфекциране на кухненските маси, плотове, столове, дистанционни за телевизори и други устройства, клавиатури и компютърни мишки, детските играчки.
 • Бъдете добрият пример за децата си. Важно е да си напомняме, че децата не се учат толкова от думи и фрази, а от действия. Ето защо нашият пример като родители възпитава много повече от всички книги и мъдри слова, които четем или казваме на децата си. Те гледат и запомнят всичко, което ние правим. Ако виждат, че спазваме добра лична хигиена, много по-лесно ще придобият същите навици като нас, отколкото ако им говорим за тяхното значение от сутрин до вечер.
 • Избягвайте контакта със заразени хора. Ръка-крак-уста е силно заразен вирус и се предава много лесно между децата, а и при възрастните. Старайте се да избягвате срещи с хора, които са заразени с вируса и изчакайте няколко дни, след като оздравеят, преди да се видите с тях, за да сте сигурни, че няма риск за вас.
 • Използвайте кърпичка, когато кихате или подсмърчате, за да не разпространявате бактерии по ръцете си. Изхвърляйте използваните кърпички веднага;
 • Не използвайте една и съща кърпа за лице или ръце с другите членове в семейството;
 • Сменяйте редовно спалното бельо;
 • Не давайте на детето да споделя играчки, дрехи, чаши и прибори в периода на боледуване.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.