Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Видове инхалатори – предимства и недостатъци

Видове инхалатори – предимства и недостатъци

Болно момиченце с маска от инхалатор

 

На прага на зимата сме и макар активният грипен период все още да не е настъпил, знаем колко неприятни моменти ни очакват само след няколко седмици. Макар зимата да е един от любимите сезони на децата заради коледните празници и веселите игри в снега, не можем да кажем същото и за техните родители. Защото освен забавления в снега, този мразовит сезон носи и редица не толкова приятни преживявания като чести боледувания, настинки, грипни вируси, придружавани много често от дразнещи хрема и кашлица.

Колкото и да се опитваме да предпазим себе си и децата си от вируси и инфекции, неизбежни са боледуванията през студените месеци, които предстоят. И все пак, нека не се отчайваме, защото благодарение на фармацията имаме възможност да облекчим вирусните симптоми с разнообразни ефективни средства. Едно от тях е задължително да присъства във всеки дом, а това е негово величество инхалаторът. Ако детенцето ви е съвсем мъничко и все още не сте се сблъсквали с по-тежки вируси и чести кашлици, може би си мислите, че инхалаторът е ненужна вещ за вашето семейство. Но всъщност това далеч не е така, защото инхалаторът може да бъде полезен в процеса на лечение не само при децата, но и при възрастните.

 

Какво всъщност представлява терапията с инхалации и защо инхалаторът е толкова ценен уред?

Инхалаторът има функцията да променя вида на медикамента и от течност да го превърне във фина мъгла, която инхалира лекарството/физиологичния разтвор по-лесно и бързо в белите дробове. Най-често инхалаторът се използва при хрема и кашлица, с цел облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието. В зависимост от вида на кашлицата лекарят преценява какво лекарство ще е необходимо за инхалации. Един от най-безобидните методи за терапия при хрема и кашлица е инхалация само с физиологичен разтвор, която цели отпушване на носа, облекчаване на дишането и втечняване на секретите, за да могат по-лесно да се отхрачват. Малките деца, които посещават ясла и детска градина много често се разболяват през първите години, поради все още незрялата имунната система, която постепенно се развива. Един от най-добрите помощници, които можете да имате при лечението на честите вируси и настинки е именно инхалаторът. Той ще подпомогне процеса на оздравяване и възстановяване на детето, като облекчи дишането и успокои кашлицата.

Инхалаторът може да се използва за инхалации при заболявания, засягащи белия дроб, като освен вирусни инфекции, е подходящ за употреба и при деца с астма. Инхалациите оказват благоприятен ефект при много състояния и заболявания като:

 • Хрема и кашлица;
 • Спадане на гласа;
 • Бронхит;
 • ХОББ;
 • Астма;
 • Муковисцидоза.

 

Съществуват различни видове и модели инхалатори, но основните типове са три:

 

болно момче с маска за инхалатор

 

Компресорен.

Как работи? Инхалаторът работи като използва компресиран въздух, за да създаде аерозоли - миниатюрни частици, които се разпрашават и така достигат по-лесно до белия дроб. Тези частици могат да съдържат физиологичен разтвор или лекарствен медикамент, който се разпръсква и достига до трахеята и белия дроб.

Този тип е най-често използваният и наложен инхалатор сред потребителите. Едно от предимствата му е, че той може да инхалира всичко – с него можете да приложите всякакъв вид медикаменти и разтвори. Това обаче не може да се каже за останалите видове инхалатори, тъй като някои от тях имат ограничения при течностите, които инхалират или при дозировката им.

Компресорният инхалатор има някои недостатъци, когато се налага да се ползва от малки деца. По-тежък е в сравнение с другите модели, необходимо е да се включи в електрическата мрежа и затова е важно да имате наблизо контакт, когато решите да го ползвате. Шумен е, което плаши по-малките деца. Понякога те се стряскат и отнема много време да ги убедите, че няма нищо страшно в инхалацията. Бучащият шум на този тип уреди определено не действа успокояващо на децата и може дори да има травмиращ ефект при по-чувствителните деца.

 

Ултразвуков.

Как работи? Този модел инхалатор създава аерозоли чрез високочестотни вибрации. Частиците са по-големи от тези, които създава компресорният инхалатор. Този тип уреди са най-подходящи за терапия само с физиологичен разтвор, защото дозирането на лекарство е по-трудно и не толкова точно. Предимството при тях е, че са малки като размер и работят безшумно.

 

малко момиченце с инхалатор

Меш инхалатор.

Как работи? При него течността минава през много фина мрежа, за да образува аерозоли и да разпраши частиците.

Предимства: Безшумен, лек, много удобен за носене поради малкия си и компактен размер. Изключително удобни са при пътуване и в движение, тъй като могат да се пренасят много лесно и не заемат място. Могат да се използват както с ток, така и с батерии. Някои от моделите меш инхалатори се предлагат и във формата на животинки, като така наподобяват вида на играчка. Изборът на такъв инхалатор е много подходящ, когато се налага използването му от малки деца, защото видът му във формата на пингвинче или друго животинче е симпатичен на децата. С подобен инхалатор, приличащ на сладка играчка е много по-лесно да се направи инхалацията на малко дете и да се избегне опасността да се наплаши от инхалациите. Друго удобство при малки деца или лежащо болни е, че mesh-инхалаторът може да се ползва в легнало положение, за разлика от компресорния модел. Някои от меш инхалаторите разполагат и с функция „самопочистване“, което ви спестява грижите по почистване след употреба.

 

Как да направите инхалацията възможно най-ефективна?

 • Не правете инхалации, ако детето е разстроено и плаче. Първо го успокойте, пуснете му анимационно филмче или песничка, която да го разсее и чак тогава направете инхалацията. Ако детето е разстроено, терапията с инхалации няма да е ефективно и само ще си загубите времето.
 • Маската на инхалатора да е плътно долепена  до лицето на детето. Ако има разстояние между маската и лицето, ще се намали ефективността на инхалацията, тъй като част от медикамента ще се разпрашава извън маската, тоест във въздуха.
 • Спазвайте стриктно инструкциите за почистване и употреба на уреда. Следвайте упътването на лекаря за точната дозировка на физиологичен разтвор и медикамент, за да направите инхалацията ефективна.

 

Как да се грижите за инхалатора?

Прочетете инструкциите за употреба, които са приложени от производителя. След всяко използване измивайте отделните части на инхалатора с топла вода и след това изтръсквайте хубаво, за да изтече останалата течност.

 

Може да изгледате и нашето видео, в което нашия фармацевт Петър Лазаров ще ви покаже основните неща, които трябва да знаете за инхалаторите и тяхната употреба:

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.