Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Кои хранителни добавки и билки да използваме за превенция от разболяване?

Кои хранителни добавки и билки да използваме за превенция от разболяване?

Правилният отговор е, че няма конкретна хранителна добавка, която е най-добре да се приема при вирусна инфекция, настинка и грип. Имунната ни система работи ежедневно и факторите, които и оказват влияние са безброй много. Въпреки това, поддържането на здравословна диета, богата на витамини и минерали, като витамин С, витамин D и цинк, може да подпомогне имунната ви система и да помогне за възстановяването. Винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист, преди да приемате добавки, тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства или да имат странични ефекти. Освен това е важно да се отбележи, че добавките не трябва да се използват като заместител на здравословната диета и редовните медицински грижи.

 

sick man on the sofa

 

Ето малко повече информация за няколко ключови хранителни вещества, които могат да бъдат полезни по време на вирусна инфекция:

 • Витамин C: Този антиоксидант играе важна роля в поддържането на имунната система. Може да помогне за увеличаване на производството на бели кръвни клетки, които са ключови за борбата с инфекциите. Яденето на храни с високо съдържание на витамин С, като портокали, киви, ягоди, чушки и спанак, може да ви помогне да получите повече витамин С в диетата си.
 • Витамин D: Този витамин помага за регулирането на имунната система и може да помогне за намаляване на риска от респираторни инфекции. Хранителните източници на витамин D включват мазна риба, яйчни жълтъци и гъби. Вашето тяло може също да произвежда витамин D, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина.
 • Цинк: Този минерал е важен за здрава имунна система и може да помогне за намаляване на продължителността и тежестта на настинките. Добри хранителни източници на цинк включват стриди, говеждо, пилешко и бобови растения.

 

essential oil alternative medicine herbal organic mineral drug with herb leaf natural supplements healthy

 

Важно е да се отбележи, че приемането на високи дози от определени добавки може да бъде вредно, така че е най-добре да говорите със здравен специалист, преди да приемате добавки, особено ако имате здравословно състояние или приемате някакви лекарства.

 

В допълнение към тези добавки е важно също да практикувате добра лична хигиена, за да предотвратите разпространението на инфекцията и да си осигурите достатъчно почивка и сън.

 

Ето още няколко начина, по които можете да се предпазите от вируси:

 

 • Мийте често ръцете си със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди, особено след като сте били на обществено място или след издухване на носа, кашляне или кихане.
 • Избягвайте близък контакт с болни хора.
 • Останете вкъщи, ако се чувствате болни или имате симптоми на вирусна инфекция.
 • Носете маска или покривало за лице на обществени места, където е трудно да се спазват мерките за социално дистанциране.
 • Ежедневно почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с немити ръце.
 • Направете си противогрипна ваксина, за да се предпазите от грип и да намалите напрежението върху здравните системи по време на пандемия.
 • Избягвайте големи събирания и многолюдни места.
 • Хранете се здравословно, спортувайте редовно и спете достатъчно, за да поддържате здрава имунна система.
 • Бъдете информирани, като следвате насоките на служителите в общественото здравеопазване и бъдете информирани за най-новите разработки и препоръки относно моментните върлуващи вируси.

 

Освен хранителните добавки, билковите чайове могат да бъдат чудесен начин да подкрепите имунната си система и да подобрите цялостното си здраве. Някои билкови чайове, които могат да помогнат за предотвратяване на вирусни инфекции, включват:

 

Чай от бъз: бъзът традиционно се използва за подсилване на имунната система и е доказано, че има антивирусни свойства.

 

aroma teaЧай от ехинацея: Ехинацеята често се използва за намаляване на тежестта и продължителността на настинки и грип.

 

Чай от Андрографис: Андрографис традиционно се използва за подпомагане на инфекции на горните дихателни пътища и се счита, че има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.

 

Шипковият чай:  Чай от Шипка се прави от сушени плодове на розов храст и е с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Може да помогне за подкрепа на имунната система и намаляване на възпалението.

Чай от джинджифил: Джинджифилът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за засилване на имунната система и намаляване на възпалението в тялото.

 

Чай от куркума: Куркумата съдържа куркумин, съединение, което има противовъзпалителни свойства и може да подкрепи имунната система.

 

Струва си да се спомене, че тези чайове могат да бъдат полезни като адювант за поддържане на добро здраве, но е важно да се има предвид, че те не са заместител на медицинското лечение и винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист, преди да приемате каквито и да било билкови добавки или чайове.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.