Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Кои хранителни добавки помагат при проблеми със ставите и костите

Кои хранителни добавки помагат при проблеми със ставите и костите

Доктор, лекуващ стави и кости

 

Над 200 кости и още толкова стави има в човешкото тяло. Всички тези елементи от тялото ни работят перфектно заедно и благодарение на тях ние имаме възможност да се движим свободно, да спортуваме, да танцуваме и да се радваме на активен живот. Но с течение на времето и напредването на възрастта силата на костната система и съответно на ставите, започва да отслабва. Създават се предпоставки за поява на проблеми с костите и ставите, защото някои витамини и минерали започват да намаляват в тялото ни и това влияе на състоянието на опорно-двигателната система.

Днес ще разгледаме кои са подходящите хранителни добавки, чрез които можем да си набавим тези ценни витамини и минерали, така че да осигурим на тялото си най-важните микроелементи и да предотвратим болезнени състояния.

 

Кои съставки се съдържат в качествените хранителни добавки за проблеми с костите и ставите?

Витамин D

Това е един от най-подходящите витамини за здрави стави и кости. Наричан „слънчевият“ витамин, защото се синтезира от слънчевата светлина, този витамин има мощен ефект върху цялостното ни здраве, но най-вече влияе на костите и ставите. Според различни изследвания, поддържането на добри стойности на витамин D в тялото спомагат да имаме здрава костна система и така да се предпазим от наранявания и счупвания.

Витамин K

Този витамин е сред важните елементи за развитието на хрущялната структура, както и за образуването на калций в костите. А сигурно няма човек, който да не знае колко ценен е калцият за костите и ставите ни.

Благодарение на хранителните добавки можем да си набавим този витамин наред с други ценни нутриенти и да не се притесняваме, че начинът ни на хранене не е достатъчен. Разбира се, здравословното и балансирано хранене е от огромно значение и хранителните добавки не са негов заместител, а само добър помощник.

Жена изпитва болка в коляното

 

Глюкозамин

Глюкозаминът се намира в хрущялите в нашето тяло и е сред най-полезните добавки, що се отнася до здравето на ставите.

Колаген

Ето, че стигнахме и до може би най-важния елемент в грижата за костите и ставите, а именно негово величество колагенът. Повечето дами вероятно го свързват основно с грижата за красотата, тъй като е известно, че колагенът помага да запазим свежия вид на лицето, като кожата е стегната, а фините линии са изгладени. Но това не изчерпва позитивните ефекти, които колагенът има върху нас. Тъй като той участва в почти всички тъкани - кожа, коса, нокти, ставни сухожилия и връзки, хрущяли, кости, това го прави наистина незаменим за здравето ни. За жалост, с напредване на възрастта синтезът на колаген в тялото ни намалява. Ценният протеин обаче може да се изчерпва в тялото не само заради възрастта, но и заради начина ни на хранене, както и поради някои вредни навици като тютюнопушене и прекаляване с алкохолни напитки. Вследствие на неговото намаляване в организма започват да се формират фини линии и бръчки по кожата, появяват се болки в ставите, може да се наблюдава дори скованост, умора, загуба на гъвкавост. Липсата на колаген в тялото отслабва силите ни и може да направи костите по-чупливи, а ставите – не толкова гъвкави и издръжливи, колкото са били преди.

За да балансираме и увеличим колагена в тялото можем да предприемем няколко стъпки – да си го набавяме под формата на качествени хранителни добавки като Колаген Допелхерц. В този продукт, както и в повечето добавки освен хидролизиран колаген са включени и други ценни съставки за здрави стави и кости като хондроитин, витамин C, витамин D, мед и селен.

Редовният прием на течен колаген е лесен, достъпен и приятен начин да си набавим така важния елемент и да подсигурим здравето на костната си система. А освен ползите на колагена по отношение на ставите и костите, приемът на тази добавка ще ни предпази от преждевременно стареене, като забави появата на бръчки за по-дълго време. 

Калций

възрастна жена я боли кръсттаМалко по-нагоре вече споменахме калция, но сега ще му обърнем по-специално внимание. Знаем, че той е сред най-важните минерали за здрави кости. Един от лесните начини да си осигурим нужното количество калций е чрез консумация на млечни храни и напитки. Но ако ви се струва, че това не е достатъчно, можете да си го набавяте и чрез хранителни добавки.

Магнезий

Това е друг безценен минерал за нашето здраве, а що се отнася до костите, магнезият може да се нарече дори суперминерал. Той помага на тялото да усвои по-добре витамин D и калций. Но освен това има редица проучвания, които показват, че дефицитът на магнезий в тялото може да доведе до остеопороза, затова не бива да допускаме липса на този минерал. Поддържането на добри нива на минерала в тялото може да ни предпази от фрактури, както и да спомогне за възстановяване от вируси и настинки.

 

Какво още да направите, за да поддържате костите и ставите в добро състояние?

  • Стремете се да сте активни, да се движите повече;
  • Тренирайте с цел заздравяване на тялото и подобряване на издръжливостта и гъвкавостта;
  • Поддържайте здравословно тегло;
  • Хранете се балансирано, с повече сезонни плодове и зеленчуци;
  • Стремете се към поддържане на правилна стойка.
  • При нужда си осигурете прием на качествени хранителни добавки за силни стави и кости.

В нашата онлайн аптека можете да откриете голямо разнообразие от хранителни добавки, които заздравяват костите и ставите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.