Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Колагенът – един много важен протеин за нашето здраве

Колагенът – един много важен протеин за нашето здраве

Какво е колаген?

 

Скелет, на който доктори лекуват коленната му става

 

Колагенът е един от най-важните протеини в тялото ни, който изиграва ключова роля в образуването и поддържането на съединителната тъкан. Тази тъкан съединява различните тъкани и органи в нашето тяло и има разнообразни функции, като защита, опора и поддържане на формата на тялото. Колагенът е основният компонент на съединителната тъкан, който придава на тъканта еластичност и здравина. Съществуват няколко видове колаген, които имат различни структури и функции в организма.

 

 • Тип I колаген е най-разпространеният вид колаген в тялото и се среща предимно в кожата, костите, сухожилията и вените. Той е отговорен за здравината и еластичността на кожата, костите и сухожилията.
 • Тип II колаген е най-много срещаният вид колаген в хрущялната тъкан и е отговорен за поддържането на еластичността и здравината на тази тъкан.
 • Тип III колаген се среща в кръвоносните съдове, кожата, маточните тръби и растежните зони на костите. Той е отговорен за поддържането на структурата на тъканите и за тяхната еластичност.
 • Тип IV колаген е основният компонент на базалната мембрана, която е важна за функциите на множество органи в тялото.

 

Колагенът е изключително важен за здравето на нашето тяло, като поддържа здравината, еластичността и функционалността на съединителната тъкан. Различните видове колаген играят различни роли в тялото, като поддържат здравето на ставите и костите, хрущялите, кожата, сухожилията и други органи и тъкани.

 

Защо колагенът намалява в нашето тяло?

 

Въпреки че тялото ни е способно да произвежда колаген, с годините производството му започва да намалява. Това може да се дължи на няколко фактора:

 • Естествен процес на стареене: С течение на времето естественият процес на стареене води до намаляване на производството на колаген в тялото. Този процес се дължи на намаляването на броя на клетките, които произвеждат колаген, както и на намаляването на активността на тези клетки.

 

 • Вредни външни влияния: Експозицията на тялото ни на вредни външни фактори, като например ултравиолетова светлина, замърсяване и тютюнопушене, може да допринесе за намаляването на колаген в тялото.

 

 • Хронични заболявания: Някои хронични заболявания могат да допринесат за намаляването на производството на колаген в тялото. Например, ракът, диабетът и автоимунните заболявания могат да имат неблагоприятно въздействие върху производството на колаген.

 

 • Намаляването на колаген в тялото може да доведе до различни проблеми със здравето, като например загуба на еластичност и твърдост на кожата, слабост на косата и ноктите, и увеличаване на риска от наранявания на ставите. Затова е важно да се поддържа здравословен начин на живот, който да включва хранителни добавки с колаген, здравословна храна и редовна физическа активност, за да се запази нивото на колаген в тялото.

 

Защо хидролизиран колаген?

 

Хидролизираният колаген е протеин, който е разбит на по-малки молекули чрез процес на хидролиза. Това означава, че дългите вериги от аминокиселини, които съставят колагена, са разцепени на по-къси вериги, наречени пептиди. Хидролизираният колаген се използва като хранителна добавка и добавки към козметични продукти.

Хидролизираният колаген се смята за полезен за кожата, косата, ноктите и ставите, тъй като те съдържат колаген, който помага за запазване на здравето и еластичността им. Пептидите от хидролизирания колаген се абсорбират по-лесно от организма в сравнение с дългите вериги от колаген, което ги прави по-ефективни за подпомагане на здравето на кожата, косата, ноктите и ставите.

Приемът на хидролизиран колаген може да намали болката и възпалението в ставите, както и да подобри състоянието на косата и ноктите.

 

Кое още би помогнало за нашите стави?

Кои вещества помагат за нашите стави

 • Хондроитин сулфат е един от основните компоненти на хрущялната тъкан и има ключова роля в поддържането на техните функции. Той помага за намаляване на възпалението в ставите, укрепване на структурата на хрущялите и подобряване на движимостта на ставите.

Има различни витамини и минерали, и билки, които могат да бъдат само и единствено в помощ на ставите и костите.

 • Витамин C е мощен антиоксидант, който помага да се предпазят ставите от увреждане на свободните радикали. Той има важна роля в производството на колаген, който е ключов за здравето на ставите и хрущялите. Витамин С подобрява и ефективността на други хранителни вещества, като хондроитин сулфат.
 • Витамин D помага за укрепване на костите и съединителната тъкан, като подобрява абсорбцията на калций и фосфор. Това може да има положителен ефект върху здравето на ставите и хрущялите, като им помага да се запазят здрави и функционални.
 • Медът и селенът са важни минерали, които помагат за предпазване на ставите и хрущялите от възпаление и повреди. Те подобряват имунната система и са необходими за производството на хрущялна матрица. Селенът също така има антиоксидантни свойства, които могат да помогнат да се предотвратят увреждания на ставите и хрущялите от свободните радикали.
 • Куркумата е билка, която се използва от дълго време в традиционната аюрведична медицина за лечение на различни заболявания, включително ставни болки и възпаление. Активната съставка в куркумата, кюркумин, е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат да се намали възпалението в ставите и да се улесни болката.
 • Джинджифилът също е билка, която има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на ставните болки. Активните съставки в джинджифила могат да намалят възпалението в ставите, като блокират продукцията на вещества, наречени циклоксигенази, които предизвикват възпаление в тялото. Джинджифилът може също да помогне за укрепване на ставната хрущялна тъкан и подобряване на гъвкавостта на ставите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.