Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Жилещи и хапещи насекоми в България как да ги различим

Жилещи и хапещи насекоми в България как да ги различим

Всеки един от нас може да се сблъска с неприятното ухапване или ужилване от насекомо. Тези инциденти могат да се случат по всяко време и на всяко място, особено през топлите месеци. В тази статия ще разгледаме някои от жилещите насекоми в България и как да различим ужилванията им, както и как да реагираме при такива ситуации, като използваме продукти от аптеката и следваме съветите на фармацевтите.

 

Различни насекоми и техните ухапвания/ужилвания:

 

 • Комари: Комарите са често срещани насекоми в България, които могат да причинят свърбеж и дискомфорт при ухапване. Тяхното ухапване обикновено се характеризира с червеникаво-розова папула (бъбрече) и зона на околно зачервяване. Често ухапването е съпроводено със сериозен сърбеж, но рядко има усложнения от него.

ухапване от комар

 

 • Кърлежи: Кърлежите са малки, паразитни насекоми, които могат да се закачат за кожата и да предават различни болести, като болестта на Лайм и тик-борния енцефалит. При закачане на кърлеж към кожата се наблюдава червеникаво-розово обръчевидно зачервяване около мястото на ухапването.

 

ухапване от кърлеж

 

 • Паяци: В България има няколко вида паяци, които могат да ухапват, като повечето ухапвания не са опасни за човека. Ухапването на паяк може да се характеризира със свърбеж, болка, оток и червеникаво-розово обръчевидно зачервяване.

 

 • Оси и пчели: Ужилванията от оси и пчели обикновено предизвикват остра болка, зачервяване, оток и понякога алергични реакции.

 

оса

 

 • Бълхи: Бълхите са малки, скочливи паразитни насекоми, които предпочитат да се хранят с кръвта на домашни животни като кучета и котки, но също така могат да ухапват и хора. Ухапванията от бълхи обикновено се характеризират с малки червени точки, които свърбят интензивно. Бълхите имат предпочитание да ухапват по краката и глезените, като често оставят "редица" от ухапвания.

ухапване от бълха

 

 

Как да процедираме при ухапване и какво от аптеката може да се използва

 

 1. Първо, е важно да се оцени мястото на ухапването или ужилването и да се определи кое насекомо е причинител. Това ще помогне за правилното лечение и предотвратяване на възможни осложнения.
 2. При ухапване от комар или паяк, могат да се прилагат топикални мази или гелове с антихистаминни и антиинфламаторни свойства (например, фенистил гел, алергозан или хидрокортизонова маз). Те ще намалят свърбежа, зачервяването и отока.
 3. Ако сте ухапани от кърлеж, е важно внимателно да го премахнете с пинсета или специална кърлежна карта. След това мястото на ухапването трябва да се дезинфекцира с антисептик (например, йод или алкохол). Ако имате симптоми като главоболие, температура или слабост, е препоръчително да се консултирате с лекар. Хубаво е да занесете кърлежа в лаборатория, където могат да проверят дали е носител на някоя болест. При необходимост вашият лекар ще назначи антибиотично лечение.
 4. При ужилване от оса или пчела, ако имате алергична реакция или анафилактичен шок, потърсете незабавна медицинска помощ. В противен случай, извадете жилката (ако е останала) и приложете лед на засегнатото място. Можете да използвате антихистаминни и антиинфламаторни медикаменти за облекчаване на симптомите.
 5. При ухапване от бълхи незабавно измийте засегнатата област със сапун и вода, за да намалите риска от инфекция. Използвайте топикални антихистаминни и антиинфламаторни продукти, като фенистил гел или хидрокортизонова маз, за да облекчите свърбежа и зачервяването. В случай на обширно разпространение на ухапвания или симптоми, които се влошават, потърсете медицинска помощ. Ако имате домашни любимци, третирайте ги с подходящи продукти против бълхи, предписани от ветеринарен лекар. Освен това е важно да дезинфекцирате дома си, като пране на постелки и почистване на килими и мебели, за да се предотврати повторно инфестация от бълхи.

 

Съвети от нашите фармацевти:

 

Винаги носете със себе си аптечка за първа помощ, особено ако сте в природата или на място с повишено риск от ухапване или ужилване.

При алергична реакция на ухапвания или ужилвания, незабавно потърсете медицинска помощ. Ако сте алергични, носете със себе си винаги еднократна доза адреналин или урбазон (метилпреднизолон).

Носете подходящи дрехи, които да покриват колкото се може повече от кожата, особено при движение през висока трева или в гората, където има повече вероятност да се сблъскате с кърлежи и други насекоми.

Използвайте репеленти (препарати против насекоми) на открито, особено през вечерта и през нощта, когато комарите са най-активни.

В ситуации, когато не сте сигурни как да действате след ухапване или ужилване, не се колебайте да се консултирате с фармацевт или лекар за най-добрата процедура и лечение.

 

Ухапванията и ужилванията от насекоми могат да предизвикат различни симптоми и реакции. Важно е да знаете как да различавате тези ухапвания и как да действате според причинителя. Бъдете подготвени с аптечка за първа помощ и следвайте съветите на фармацевтите, за да гарантирате своята безопасност и здраве.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.