Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

Кога настъпва менопаузата и какви са симптомите?

Кога настъпва менопаузата и какви са симптомите?

Менопаузата е нормален етап в живота на всяка жена, но често се оказва мистериозен и изпълнен с въпроси. Какво трябва да знаем за нея и как да подходим към промените, които тя носи?

Менопаузата обикновено настъпва между 45-а и 55-а година, макар че това може да варира в зависимост от темпа на спад на на нивата на прогестерон и естроген в тялото. Тя представлява край на репродуктивния период на жената, когато менструациите спират. Но какво да очакваме от този етап?

 

 

Симптоми на менопаузата

 • Горещи вълни и потене – краткотрайни периоди на изпотяване и усещане за топлина.
 • Непостоянни менструации – промени в редовността и интензивността на менструациите.
 • Увреждане на кожата и косата – изтъняване, сухота и загуба на еластичност.
 • Намален сексуален интерес.
 • Промени в настроението – депресия, раздразнителност, анксиозност.
 • Проблеми със съня.
 • Сухота на влагалището.
 • Ставни и мускулни болки.

 

Прочетете как да облекчите симптомите на менопаузата.

 

Фази на менопаузата

 • Перименопауза: Периодът преди менопаузата, който може да започне няколко години преди последния менструален цикъл. Жените могат да започнат да изпитват симптоми като нередовни менструации и внезапни горещи вълни.
 • Менопауза: Определя се след едногодишното отсъствие на менструации и представлява края на репродуктивния период.
 • Постменопауза: Времето след менопаузата. Симптомите на менопаузата обикновено намаляват, но рисковете от заболявания като остеопороза и болести на сърдечно-съдовата система се увеличават.

За да се справим с тези промени, съществуват различни подходи. Специално формулирани козметични продукти като Vichy Neovadiol и Eucerin elasticity могат да помогнат на кожата да запази своята еластичност, плътност и сухота. Тези продукти са разработени с активни съставки, които целенасочено отговарят на нуждите на кожата по време на менопаузата и след нея.

 

Кои са най-добрите хранителни добавки при менопауза?

Освен правилната грижа за кожата, хранителните добавки за жени, съдържащи биофлавоноиди, вечерна иглика, соеви изофлавони и витамин E, могат да бъдат изключително полезни. Те могат да подпомогнат управлението на симптомите и да предложат облекчение. MenoSense® на Natural Factors е с доказан ефект за облекчаване на дискомфорта и симптомите при менопауза.

Хормонозаместителната терапия (ХЗТ) също предлага решение на много жени, макар че е важно да се консултирате с лекар относно рисковете и ползите от такъв вид терапия.

Също така е важно да се спазвате правилна диета, насочена към продукти, богати на калций и витамин D. Редовната физическа активност и техниките за релакс, като йога и медитация, могат да се окажат ценни съюзници в този период от живота.

В заключение, менопаузата е неизбежен етап, но с правилния подход, информация и средства, животът през този период може да бъде комфортен и удовлетворителен. Не пропускайте да се консултирате със специалист, когато имате нужда от медицинско мнение или препоръки за лечение.

 

Статията е информативна. Съветваме ви да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт преди да предприемете някакви действия, свързани с Вашето здраве.Ако това, което прочетохте Ви заинтигува, абонирайте се за бюлетина ни. Обещаваме Ви, че ще получавате актуална информация и супер промоциите на онлайн аптека HomePharma.
Нюзлетърът ни ще получавате не повече от два пъти месечно.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Най-продавани

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.