Добре дошли в нашия магазин
Аптеката вкъщи
Вижте всички статии

д-р Таня Андреева: "Затлъстяването при децата е сериозен проблем за нашето общество"

д-р Таня Андреева:

Д-р Таня Андреева е специалист педиатър и детски ревматолог. Има практика в диагностиката и лечението, както на най-честите заболявания в детска възраст, така и на специфичната костно-ставна патология при деца. Страстно се занимава в няколко направления за детското здравеопазване и като активист за изграждане на Национална детска болница, която да осигури така необходимите грижи за българските деца. Като лекар и майка искаме да разгледаме с нея и проблема със затълстяването още в детска възраст.

 

Затлъстяването при деца е сериозен проблем, който засяга не само физическото, но и психическото здраве на младите хора. За да разберем повече за тази тема, проведохме интервю с д-р Таня Андреева.

 

 

Въпрос: Д-р Андреева, какви са основните причини за затлъстяването сред децата в България, което поставя страната на трето място в Европа по този показател?

Д-р Андреева: Причините за затлъстяването сред децата в България са многобройни и сложни. Те включват нездравословни хранителни навици, като прекомерната консумация на висококалорични, богати на захари и мазнини храни и съдържащи захар напитки, недостатъчната физическа активност, увеличеното време пред екрани и социално-икономическо влияние. Всички тези фактори допринасят за високия процент на затлъстяване сред децата в страната.

 

Въпрос: Какви са възможните здравословни последици от затлъстяването при децата?

Д-р Андреева: Затлъстяването при децата може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, проблеми със ставите и мускулно-скелетната система, както и психологически проблеми като ниско самочувствие и депресия. Тези последици могат сериозно да засегнат качеството на живот на децата и да имат дългосрочни последици за тяхното здраве в зряла възраст.

 

Въпрос: Какви мерки могат да се предприемат за борба с този проблем?

Д-р Андреева: За борба със затлъстяването при децата е необходим подход, който включва както индивидуални, така и обществени усилия. Родителите трябва да насърчават здравословните хранителни навици у дома и да ограничат времето, прекарано от децата пред екрани. Също така е важно да се насърчава редовната физическа активност чрез игри на открито, спорт и други активности.

От страна на образователните институции, отваряне на училищните дворове в неучебно време, за да им къде децата да играят на открито, включването на повече уроци по физическо възпитание и образователни програми, насочени към здравословното хранене, са ключови за формирането на здравословни навици у децата.

На обществено ниво, необходими са политики, насочени към регулиране на рекламата и достъпността на нездравословни храни, както и насърчаване на достъпа до здравословни хранителни продукти и спортни съоръжения.

 

Въпрос: Какво според вас трябва да изградим като навици в семейната среда, за да осигурим на децата здравословен начин на живот?

Д-р Андреева: За да осигурим на децата здравословен начин на живот в семейната среда, е важно да изградим няколко ключови навика:

  1. Балансирано хранене: Научете децата на значението на балансираното хранене, което включва консумацията на разнообразни храни от всички хранителни групи. Подчертайте важността на плодовете, зеленчуците, зърнени продукти, белтъците и млечните продукти с ниско съдържание на мазнини.
  2. Общи хранения: Стремете се към редовни общи семейни хранения, при които всички членове на семейството ядат заедно. Това не само насърчава здравословни хранителни навици, но и способства за по-силна връзка между членовете на семейството.
  3. Ограничаване на преработените храни и захарите: Намалете консумацията на преработени храни, богати на добавени захари и мазнини. Въведете здравословни алтернативи като закуски и гответе вкъщи, като използвате пресни съставки. Не купувайте газираните напитки и сокове.
  4. Редовна физическа активност: Насърчавайте редовната физическа активност чрез игри на открито, семейни разходки, каране на колело, плуване или други активности, които цялото семейство може да практикува заедно.
  5. Ограничаване на екранното време: Задайте разумни граници за времето, прекарано пред телевизията, компютъра или смартфона. Стимулирайте децата да се занимават с други дейности, които подобряват тяхното физическо и умствено здраве.
  6. Създаване на положителни асоциации: Правете здравословния начин на живот забавен и вълнуващ. Включете децата в готвенето, планирането на активности и избора на храни, за да развият интерес и разбиране за здравословни навици от ранна възраст.
  7. Образование: Обучавайте децата за важността на здравословния начин на живот, включително правилното хранене и активността. Нека това образование да бъде интерактивно и забавно, за да се развие истински интерес.

Създаването и поддържането на тези навици в семейната среда може значително да допринесе за здравословния начин на живот на децата и да им помогне да изградят здрави навици за цял живот.

 

 

Въпрос: Какво послание бихте искали да отправите към родителите и обществото като цяло?

Д-р Андреева: Затлъстяването при децата не е само индивидуален проблем, а проблем на цялото общество. Важно е всички ние – родители, учители, здравни специалисти и политици – да работим заедно за създаването на по-здравословна среда за нашите деца. Това включва насърчаване на активен и здравословен начин на живот, както и предприемането на стъпки за промяна в обществените норми и политики, които влияят на здравето на децата. Само чрез обединени усилия можем да се надяваме на създаването на бъдеще, в което всички деца имат възможността да растат здрави и щастливи.

 

 

Д-р Таня Андреева, Педиатър, Детски ревматолог, София | Супердок (superdoc.bg) 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани

Нови продукти

Лиценз аптека:

HomePharma.bg  е официално регистрирана онлайн аптека към ИАЛ. Сайтът има право да извършва търговия с лекарствени продукти без лекарско предписание по интернет.